„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kovács Gergő: Maga a Miniszterelnökség is vizsgálta "Pokorni buliját"

23/01/2023 20:45

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Kovács Gergő, a Kétfarkú Kutyapárt társelnöke és Hadházy Ákos független képviselő új feljelentést tett az Öveges-program ügyében. Kovács a XII. kerületi közbeszerzéseket vizsgálva talált rá azokra a cégekre, amelyek országszerte rendre nyertek a programhoz kapcsolódó pályázatokon. Itt lát kapcsolatot Pokorni Zoltán fideszes polgármester tanácsadójával is. Kiderült, hogy a Miniszterelnökség még 2014-ben vizsgálta a programot és megállapította a túlárazásokat.

2023. január 23. Megbeszéljük-részlet/interjú Kovács Gergely 2023.01.23.
13:22
00:00
Az Öveges-programban európai uniós forrásokból iskolák természettudományos laboratóriumait lehetett felújítani. A program nem először kerül a hírekbe: a pénzek felhasználását korábban vizsgálta az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és a magyar hatóságok is. Az ügyben több „kishalat” felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek – de a több milliárd forintos csalás fő felelőseit nem kapták el – így értékelt az ítélethozatalkor Hadházy Ákos. A képviselőnek még fideszes önkormányzati szereplőként azt mondta az akkori szekszárdi polgármester, hogy az Öveges-program „Pokorni bulija”.

kovács gergő
 
Kovács Gergő
 

Ezért kezdett érdeklődni a program iránt Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke is. A pártelnök abban a XII. kerületben önkormányzati képviselő, ahol Pokorni Zoltán már 2006 óta polgármester. A fideszes kerületvezető egyik legfontosabb embere pedig Béres István, a tanácsadóról úgy vélik, helyben ő hozza a gazdasági döntéseket – mondta Kovács Gergő a Megbeszéljükben. A kerületi közbeszerzéseket vizsgálva Kovács arra jutott, hogy a pályázatokon rendszeresen nyertesként kikerülő cégeknek nagyjából 80 százaléka valamilyen módon összeköthető Béressel.

Így van ez az Öveges-program esetében is, ez az ügy azonban túlmutat a kerület határain. A programban országszerte rendre ugyanazok a cégek nyertek a pályázatokon. Egyenként 300 millió forintért újították fel a laborokat és sok esetben a már lefejlesztett szoftverekért és munkafüzetekért újra és újra annyi pénzt kértek el, mint ha az adott iskolának újonnan dolgozták volna ki azokat – mondta Kovács.

Az a „szerencsés helyzet” – mondta a pártelnök, hogy maga a Miniszterelnökség Ellenőrzési Főosztálya készített egy jelentést a programról még 2014-ben. Ezt ugyan belső felhasználásra szánták, de kiszivárgott, Hadházy Ákos pedig elérhetővé tette a neten. Ebben a jelentésben szakértők egyértelműen megállapították, hogy problémásak a közbeszerzések, rendszeres a túlárazás. Ahogy a fenti példából látszik, a túlárazás itt nem csak azt jelenti, hogy irreálisan drága volt egy-egy eszköz, hanem, hogy többször adták el ugyanazokat a fejlesztéseket. Ráadásul érthetetlen termékek is készültek, például van olyan szoftver, ami egyszerre két tanterem beosztását tudja tárolni. Erre mondjuk egy Excel-tábla is alkalmas lett volna – mondta Kovács.

A Kutyapárt elnöke Hadházy Ákossal új feljelentést tett az ügyben, de az ügyészség és a bíróság eddigi teljesítménye alapján szkeptikus az új vizsgálattal kapcsolatban.

Kovács az interjúban arról is beszélt, hogy a XII. kerület működését vizsgálva a szabadabb pénzmozgással járó két nagy területen – az ingatlaneladások és a közbeszerzések esetében – milyen rendszerszintű problémákra bukkant.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Salgótarján, 2014. A Bolyai János Gimnázium új természettudományi laboratóriuma. MTI Fotó: Komka Péter

Megbeszéljük.../interjú Kovács Gergővel
2023.01.23., hétfő 16:22
Riporter: Bolgár György