„Klubrádió
A lényeg

Éjszakáig tüntettek a kutyapártosok az Erzsébet hídnál

14/07/2022 21:58

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt Erzsébet hídi tüntetésén a szervezők valamivel éjfél után elmondták, hogy egyig tart a program, utána békés távozásra kérnek mindenkit. Kovács Gergő társelnök szerint pénteken 7-től folytatják. A hídfoglalós piknik alapvetően fesztiválhangulatúra sikerült, kivéve néhány feszült jelenetet, amikor egy-egy tüntető előállítása miatt tiltakoztak a többiek. A rendőrök a graffitizőkre vadásztak végig. Ezzel befejezzük közvetítésünket.

Bár 9-10 körül még nagyobb volt a lelkesedés, a fesztiválos-piknikes hangulatú Erzsébet hídi tüntetés szervezői akkor azt mondták, az a cél, hogy reggelig ott legyenek, éjfélkor már a tömeg nagy része hazament. Döme Zsuzsanna, az MKKP társelnöke azt mondta, holnap és holnapután is folytatják. Kovács Gergő pedig hozzátette: egy hétig ott maradnak, "ez a híd a miénk".

Kovács Gergő arról is beszélt, hogy Pokorni Zoltán, az emberarcúnak nevezett fideszes polgármester "ugyanolyan lopós, mint a párttársai", mert a közbeszerzéseket ugyanazok a cégek nyerik a XII. kerületben. Ezért arra kérte a jelenlévőket, hogy többet ne szavazzanak Pokornira.

Közben a helyszínen valaki megdobott egy rendőrautót: berepedt a szélvédője annak a rendőrautónak, amely a híd alatt állt és felülről egy zsáknyi sörösüveget és -dobozt dobtak rá. Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél fél 6 óta tartó tüntetésen bárki felszólalhatott, egy demonstráló el is ítélte a rendőrautó megdobását, valamint arra szólított fel, hogy senki ne szemeteljen.

Este 10 után az látszott, hogy szellősen ülnek az emberek, de az Erzsébet híd pesti hídfőjét megtöltik. A 444 tudósítása szerint több százan voltak még ilyenkor is. A rendőrök továbbra is azokat keresték, akik összefirkálták az aszfaltot, ez volt a fő probléma. Ebből alakult ki konfliktus fél 11 után. Kiemeltek több tüntetőt is, aki graffitizett, őket el is vitték a helyszínről. Ez felbosszantotta a tömeg egy részét, ők lejöttek és kiabálni kezdtek a rendőrökkel, akik nagyon sokan voltak a híd alatt. Felhangzott a 2006-os tüntetésekről ismert, rendőröknek szóló "Sün! Sün! Sün!" és a "Mocskos Fidesz" is. A tüntetők egy kis csoportja a Március 15. térnél megpróbált beállni egy rendőrautó elé.

A rendőrség honlapján közölték, hogy elfogták azt a férfit, aki a gyanú szerint szemetest dobott egy rendőrautóra, amelynek berepedt a szélvédője. A rendőrök háromnegyed 12-kor tetten értek egy kutyapártos passzivistát, aki a tüntetés szlogenjévé vált 'hóember' feliratot fújta fel az aszfaltra alig 50 méterre tőlük.

Ekkorra viszont már elpárolgott az első igazoltatások és előállítások miatti harag, a hídfoglalás végét a 24.hu szerint a szervezők jelentették be, azt mondták, egyig "tartják a hidat", de mindenki jobban jár, ha hazamegy és pénteken este hétkor visszatér a következő tüntetésre.

Az előzményekről ITT és ITT írtunk. Képünk még a tüntetés elején készült.