„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy az Öveges-programról: Ennél jobban semmi nem mutatja, hogy mentik ki a fideszeseket

13/04/2022 13:40

| Szerző: Klubrádió

Az egyenként 300 millió forintos tantermekről szóló, összesen 13 milliárd forintba kerülő Öveges-program ügyében nyolc év után három kis halat találtak csak – foglalta össze Hadházy Ákos parlamenti képviselő. Szerinte ennél jobban egy ügy sem mutatja be, hogyan menti ki a fideszeseket az "úgymond bűnüldözés".

2022. április 13. Reggeli gyors / részlet, Hadházy Ákos (22.04.13.)
07:23
00:00

Hadházy Ákos kedden Gyulán járt az Öveges-program tárgyalásán. A zuglói választókerületet megnyerő, a Momentum frakciójához csatlakozó politikus összefoglalta az előzményeket a programmal kapcsolatban: 43 gimnáziumban kémia-biológia tantermeket építettek vagy újítottak fel, ezek egyenként irreálisnak számító 300 millió forintba kerültek 2012-ben. Mégpedig azért, mert inden városban külön megírtak munkafüzeteket 25 millióért, ugyanennyiért számolták el a szövegszerkesztést, a tanulmányírást, az órarend-nyilvántartó szoftvert, és így tovább. Maguk a tantermek 30-40 millióba kerültek, de annyiért akkor lehetett egy szép családi házat építeni. Az is érdekes, hogy mely vállalatok vettek részt ebben – tette hozzá. Meghívásos közbeszerzések voltak, és például Békéscsabán, Zalaegerszegen, Szekszárdon a nyitó- és zárórendezvények lebonyolítására (10-10 millió forint értékben) ugyanazt a három budapesti céget hívtak meg. Ez szerinte sehogy máshogy nem lehetett, mint hogy valaki központilag szervezte és kiadta a polgármestereknek.

Az Európai Uniós csalásellenes hivatala, az OLAF is vizsgálta az ügyet, hárommilliárd forintot kér vissza Magyarországtól, de azért csak ennyit, mert nincs kapacitása átnézni az összes közbeszerzést (az egész program 13 milliárd volt). Nyolc éve, 2014-ben indult nyomozás, ide-oda tologatták az ügyet, majd három kis pici hal ellen indult tárgyalás a gyulai járásbíróságon. Néhány év felfüggesztettet kaphatnak az illetők néhány százmillió forint miatt, az említett munkafüzetekhez kapcsolódóan. 

Az Öveges-programmal Hadházy még fideszes képviselőként találkozott. Ő azt hallotta akkori párttársától, a polgármestertől, hogy „ez a Pokorninak valami bulija”, de azt természetesen nem tudja bizonyítani, hogy Pokorni Zoltán korábbi miniszternek lenne hozzá köze. Ezt kellett volna kiderítenie a nyomozásnak. Amikor áttették a központi NAV-nyomozókhoz az ügyet, akkor leírták, hogy különösen nagy értékű, bűnszervezetben elkövetett csalássorozatról van szó, amelyet központilag kellett szervezni. A központból mégis visszapasszolták az ügyet, végül Gyulára tették le.

Ennél jobban nem mutatja ügy, hogy a magyar „úgymond bűnüldözés” hogyan menti ki a fideszeseket, hogyan sikálja el az ehhez hasonló eseteket. Hadházy Ákos reméli, hogy amíg nincsenek garanciák arra, hogy az európai uniós pénzeket nem fogják „ugyanígy szervezetten ellopni”, addig az EU visszatartja azokat.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják végig. 

Reggeli gyors
2022. április 13., szerda 06:45
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert