„Klubrádió
Reggeli gyors

Kell nekünk a Velencei-tó!

7/07/2022 12:17

| Szerző: Klubrádió

"A Pátkai Víztározóban sincs már annyi víz, amit a Velencei-tó egy-két nap alatt el ne párologtatna" – mondta Nagy Dániel, Pátka polgármestere a reggeli gyorsban.

2022. július 07. Reggeli gyors - részlet 22.07.07. Nagy Dániel
07:22
00:00
"A Velencei-tó és vízgyűjtő területének vízgazdálkodása a klímaváltozás árnyékában” címmel Kerekasztal beszélgetést tartottak Velencén a környék polgármesterei, politikusok és szakértők részvételével, ahol az ismét kritikusan alacsony vízszint problémája volt a téma. 

Forrás: Facebook
 

"A ma reggeli adat szerint a Velencei-tó vízállása 76 cm, ami egy hónappal ezelőtt 90 cm volt. Naponta kb. 1 cm-re csökken a víz szintje, ami napi 250 ezer köbméter vízveszteséget jelent a tónak és a teljes vízgyűjtő területet is érintve" – mondta Pátka polgármestere. Nagy Dániel felvázolta az aktuális helyzetet: "Jelen pillanatban a tó a vízpótlását a természetes vízgyűjtő területéről próbálja megoldani, aminek része a Pátkai- és a Zámolyi Víztározó, ami jelenleg teljesen üres. A pátkai tározó az üzemi vízszint minimuma felett van egy nagyon picivel, tehát abban sincs már annyi víz, amit a Velencei-tó egy-két nap alatt el ne párologtatna." Sajnos a tározók kapacitása két aszályos évet tud csak kompenzálni, és az idei már a harmadik, ha pedig ez folytatódik a következő években is, akkor sürgős beavatkozásra lesz szükség, mondta.

A polgármester elmondta, hogy a kormányzat a karsztvízből pótolná a vízhiányt, de a helyiek szerint hosszú távon nem a legszerencsésebb megoldás ivóvizet áthelyezni élő vízbe. Szerintük is külső vízpótlás szükséges vagy pedig – mivel a természet sokkal jobban elviseli a szárazságot, mint az emberek – együtt kell élni ezzel az aszályhelyzettel, ami természetesen gazdasági-turisztikia (halászat, horgászat, vízi sportok, turizmus) szempontból sem elfogadható. Ezért is javasolták, hogy külső vízgyűjtők (például a Duna) élővíz átvezetését is fontolja meg az állam, de azt is tudni kell, hogy ez hatalmas – több tízmilliárdos – beruházást igényelne.

"Hogy kell-e a Velencei-tó? Kell. Arra jutottunk, hogy a tó turisztikai jellegű felhasználása nagyon kell, ezért várják a szakemberek és a kormányzat segítségét, hogy valamilyen szakmai segítséggel hosszú távra is megoldják a kritikusan alacsony vízszint problémáját" – zárta a beszélgetést Nagy Dániel, Pátka polgármestere.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/ Interjú Nagy Dániellel
2022. július 07., csütörtök 07:43
Műsorvezető: Para-Kovács Imre