„Támogassa
Reggeli gyors

Már a Velencei-tóról is kiszorulnak az emberek?

24/08/2020 13:33

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Fogy a part, pontosabb a szabad partszakasz. A szabastrandra hűtőtáskával érkező pihenni vágyók nem kívánatos személyek, főleg a fideszes önkormányzati vezetők számára nem.

2020. augusztus 24. Reggeli gyors - részlet 20.08.24. Vas Péter
05:06
00:00

Sorra adja el egyes partszakaszait Gárdony képviselő-testülete. Egyre kevesebb helyen lehet lemenni a Velencei-tóra. A járványügyi vészhelyzet idején, amikor a polgármestereknek joguk volt bizonyos kérdésekben testületi határozat nélkül dönteni, Tóth István fideszes polgármester még egyedül is döntött bizonyos elidegenítésekről. Később arra hivatkozott, azok kis területek voltak, mondhatni, a reszli.

Évek óta folyamatosan megy az eladás annak ellenére, hogy civilek mindig tiltakoznak, hol hangosabban, hol halkabban. Amikor egy kempingnek adott át területek az önkormányzat, azt még valamennyire meg lehetett érteni, bár annyi helyet sem igazán hagytak, hogy a mentők, tűzoltók biztonságosan meg tudják közelíteni a szabad partszakaszt.

A legújabb terv azonban tényleg sokakat felháborított. Arra való hivatkozással, hogy kell a pénz, az pedig az igényes vendégeknél van, 4 és 5 csillagos szállodákról, jacthkikötőről álmodik a polgármester. Vas Péter a Civilek a Velencei-tóért csoport képviselője elmondta a reggeli gyorsban, hogy jelenleg tőkesúlyos hajóval egyáltalán nem lehetne ott partközelbe jönni, de még szörffel is nehéz, hisz a vízszint 40 centiméterrel lejjebb van a minimumnál. És ilyen előfordulhat bármelyik nyáron. A luxusszállók is álomnak tűnnek, ezt jelzi az is, hogy semmi hír nincs a majdani beruházóról, ha van egyáltalán ilyen.

Viszont, ha mégis megvalósul a terv, a strandok egy része magánkézbe kerül, a közparkokat nem lehet többé látogatni. Épp ezért nagy felháborodást keltett a lakosság, a telektulajdonosok körében. Készítettek is egy petíciót, amelyet 5700-an írtak alá. Fő követelésük az, hogy állítsák vissza 2000-es állapotot, ugyanis akkor még emberbarát volt a környék. Felhívják a fideszes polgármester és az önkormányzat figyelmét, hogy ne pazarolják el a város értékes vagyonát, a fenntartható fejlődés szellemében járjanak el, és vegyék figyelembe, hogy Gárdony az Ökováros címmel büszkélkedhet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Reggeli gyors
2020.08.24. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor