„Klubrádió
Esti gyors

Karsai György: "Nem kell tőlem bocsánatot kérni, csak hagyjanak dolgozni"

29/08/2022 17:27

| Szerző: Klubrádió

Karsai György fontos pozíciót töltött be az egyetemen a doktori védések levezénylésében. Nem vár bocsánatkérést az őt menesztő Rátóti Zoltán rektortól, de a doktori iskolában betervezett feladatait szeretné befejezni. Az SZFE doktori iskolájának menesztett vezetője az Esti gyorsban is megszólalt, azt mondta: nem tudja kiszámítani, hogy működik ez a furcsa, autokratikus hatalom, de fiatal emberek sorsával játszik.

Az SZFE 2020 óta fennálló új vezetése többször is támadta a doktori iskolát, de a doktoranduszok érdekeit eddig mindig sikerült megvédeniük – mondta Karsai György a 444-nek adott interjújában.

Karsai szerint nem az ő elbocsátása volt az egyetlen, de csak ez vert sajtóvisszhangot. Másik eset például, hogy a szenátus Balázs Gézára váltotta le Jákfalvi Magdolna professzort a doktori iskola habilitációs bizottságának éléről. A döntést egyik napról a másikra, mindenfajta indoklás nélkül hozták meg. Karsai hozzátette, Balázs Géza nyelvész tudományszakilag inkompetens: egyszerűen beírták a nevét, mint elnök, ami teljesen nonszensz – mondta Karsai.

Folyamatban vannak doktori védési procedúrák, amelyekben Karsai különösen érintett, mint bizottsági elnök, mint opponens, illetve mint témavezető is. Ha az azonnali hatályú menesztése azt jelenti, hogy ezekben sem vehet már részt, akkor a vizsgafolyamatok csúszhatnak, illetve el is lehetetlenülnek. Ezzel pedig tényleg sérülnek a hallgatók jogai, ami viszont ellentmond még a rektorra is érvényes Szervezeti és Működési Szabályzatnak, amely szerint a legfőbb feladata a hallgatók érdekei fölötti felügyelet.

"Nem én vagyok itt a fontos, hanem az a pozíció, amit betöltök ezekben a védési folyamatokban. Azt nem lehet csak így egy héttel előtte keresztbe húzni. Szerdán lesznek már a komplex vizsgák, ahol a háromból kettőben én vagyok az elnök, a harmadikban meg opponens. Ezeket nagyon nehéz lenne hirtelen pótolni" – mondta Karsai.

Még várja a felsővezetés döntését, hogy végigviheti-e a doktori védések levezénylését. "Nem kell tőlem bocsánatot kérni, csak hagyjanak dolgozni" – mondta.

2022. augusztus 29. Esti gyors / részlet, Karsai György (22.08.29.)
08:04
00:00

Ezt Karsai György az Esti gyorsban is megerősítette, hozzátéve: eddig se tudta kiszámítani a lépéseit ennek a furcsa és egyre durvább, autokratikus hatalomnak. Úgy fogalmazott: az SZFE új vezetői semmiféle elszámolási kötelezettséggel nem tartoznak az egyetem színvonalát, presztízsét romboló lépéseik miatt, amelyeket nap mint nap látni. „Ha kivesznek a tanításból, ami az életem, azt majd megoldom valahogy” – tette hozzá –, de itt emberi sorsokról van szó, fiatal emberekről, akik éveket szántak a doktorijukra, és ott állnak a küszöbén. „Nem tudom, hogy ez eszükbe jutott-e a hatalmasoknak egyáltalán” – jegyezte meg.

A klasszika-filológus, színháztörténész múlt pénteken azt mondta, Rátóti korábban jelezte neki, hogy találkozni szeretne vele. Az egyetemi oktató kérdezte, mivel készüljön, mire a rektor annyit válaszolt, erre nem kell készülni. Ezek után Rátóti Zoltán egyoldalú, indoklás nélküli felmondást adott át neki, amit nem írt alá. Karsai kérte, a rektor indokolja a döntését, mire beszámolója szerint Rátóti úgy válaszolt: "nem tartozom magyarázattal".