„Klubrádió
A lényeg

Kirúgták Karsai Györgyöt, az SZFE doktori iskolájának vezetőjét

26/08/2022 16:35

| Szerző: Klubrádió

"Nem tartozom magyarázattal" – mondta Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora Karsai Györgynek, miután átadta az egyoldalú, indoklás nélküli felmondást.

Péntek délelőtt azonnal hatállyal menesztette Rátóti Zoltán rektor Karsai Györgyöt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét – hivatkozik forrásaira a Népszava.

Karsai a lap kérdésére elmondta, hogy Rátóti korábban jelezte neki, hogy találkozni szeretne vele. Kérdezte, mivel készüljön, mire a rektor annyit válaszolt, erre nem kell készülni. Ezek után Rátóti Zoltán egy egyoldalú, indoklás nélküli felmondást adott át neki, amit nem írt alá. Karsai kérte, a rektor indokolja a döntését, mire beszámolója szerint Rátóti úgy válaszolt: "nem tartozom magyarázattal".

Karsai György 1996-tól tanít a Színház- és Filmművészeti  Egyetemen, hivatalosan 2014 óta vezeti a Doktori Iskolát, vagyis az intézmény doktori képzését. Karsai György jövőre lesz hetvenéves.

A lap arra is emlékeztet, hogy Rátóti Zoltán 2020 augusztusában – akkor még az SZFE frissen megválasztott kuratóriumi tagjaként – egy interjúban arról beszélt, hogy a kormány által kierőszakolt egyetemi „modellváltás” a lehetőségek bővülése, ami az intézmény autonómiáját féltők állításával szemben „nem egy fenyegető állapot sem a hallgatók, sem a tanárok felé.” Karsai György nyílt válaszlevelében többek között arra emlékeztette Rátótit, hogy Vidnyánszky és köre hívatlanul érkezett az SZFE-re.