„Klubrádió
Reggeli gyors

Függőben a Fidesz néppárti státusza

17/02/2021 11:50

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Alapszabályt módosít az Európai Néppárt EP-frakciója, amelyben a kizárásról rendelkezik. Minden bizonnyal a Fidesz miatt került terítékre a téma.

2021. február 17. Reggeli gyors - részlet 21.02.17. Arató László
07:57
00:00

Deutsch Tamás ügye indította el a folyamatot. A Fidesz európai parlamenti képviselője nyilatkozott úgy Manfred Weber frakcióvezető tevékenységéről, hogy az a náci titkosrendőrség módszereihez és a kommunista államvédelem módszereihez hasonlít. A képviselőt ezért ki akarták zárni a frakcióból, de ezt nem tették meg, csupán elhallgattatták, tehát ott ülhet a parlamentben, de nem beszélhet, nem csinálhat semmi érdemlegeset. Nos, ez után az eset után nem csitultak a kedélyek, így jutott el a néppárti frakció oda, hogy alapszabályt módosítana. Immár ne csak egy képviselőt, hanem egy egész delegációt, például minden fideszest ki lehessen zárni. Szavazás márciusban.

Közben a Fidesz magyarázkodni kezdett a Klubrádió frekvenciaengedélye miatt. Az Európai Néppárt minden parlamenti képviselőjének levelet küldött, amiben álhírekről, hamis értelmezésekről van szó, melyeket a nemzetközi sajtó terjeszt a magyar kormánypárt szerint.

Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója azt tapasztalja, hogy a politikusok is, az újságírók is egyre többet foglalkoznak Magyarországgal. Ez a figyelem körülbelül 4-5 éve tapasztalható, még a közbeszéd szintjén is. A néppárti politikusoknak egyre kínosabb a Fidesz. A mostani magyarázkodó levél csak tovább mélyítette az árkot az EPP-n belül a Fidesz támogatói és ellenzői között. Sokáig az volt a meghatározó vélemény, hogy tartsuk bent Orbánékat a párcsaládban, hátha meg lehet regulázni őket, és nem mennek ki szélsőjobbra. A CDU és konkrétan Angela Merkel védte a Fideszt. Igazából, most az a legérdekesebb kérdés, hogy ki lép Merkel helyébe, és az új kancellár hogyan viszonyul a magyar kormány politikájához. Valószínűleg erre a válaszra vár az egész pártcsalád.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Reggeli gyors
2021.02.17. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert