„Vásároljon

Szabadulna a Fidesz-frakciótól az Európai Néppárt

13/01/2021 09:21

| Szerző: Klubrádió

Öt tagú testületet hoz létre az Európai Néppárt, melynek fő feladata megvizsgálni, hogy van-e jogi lehetőség a Fidesz-frakciót kizárni a pártcsaládból. A Fidesszel szemben kritikus tagok közt Othmar Karas is jelen van, aki Deutsch Tamás kizárását kezdeményezte azután, hogy Deutsch Weber jogállamiság mellett foglalt álláspontját a Gestapo és az ÁVO módszereihez hasonlította. A képviselőcsoport február végééig szeretne dönteni az eljárási szabályzat módosításáról.

A Fidesz-frakció kizárásának jogi lehetőségét keresi az Európai Néppárt, ennek érdekében egy munkacsoportot hoztak létre – hivatkozik a Politico értesüléseire a hvg.hu. Az erről határozat értelmében az öt fős testület arra vonatkozó javaslatot készít elő, hogy a frakcióból ne csak egy személyt, hanem egy egész képviselőcsoportot is ki lehessen zárni. Az is az elképzelések között szerepel, hogy a kizáráshoz a kétharmados többség helyett legyen elegendő az egyszerű többség.

Az öt tag közt szerepel Othmar Karas neve is, aki azután kezdeményezte Deutsch Tamás kizárását, hogy a politikus Manfred Weber a jogállamisági mechanizmus meletti érveit a Gestapo és az ÁVO technikájához hasonlította. Bár Deutsch több alkalommal is bocsánatot kért, ügye csak azért került le a napirendről, mert sürgetőbb problémát jelentett a költségvetés és a helyreállítási alap elfogadtatása.

A képviselőcsoport február végééig szeretne dönteni az eljárási szabályzat módosításáról. Úgy tudjuk, most már nem ragaszkodnak ahhoz, hogy előbb az Európai Néppárt döntsön a felfüggesztett Fidesz sorsáról, erre ugyanis legkorábban ősszel kerülhet sor. A néppárti frakció tervei között az is szerepel, hogy a jövőben nem jelent automatikus frakciótagságot, ha egy párt néppárti színekben szerez EP-s mandátumokat – foglalta össze a portál.