„Klubrádió
Reggeli gyors

„Kedves CDU, hogyan állsz Orbán Viktorral?”

15/01/2021 08:00

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A koronavírus-oltási folyamat lassúsága miatt élesen bírálja Magyarország az Uniót. Közben A biztonságosabbnak bizonyuló kínai Sinopharm vakcinából készül bevásárolni. Ha megtörténik a tranzakció, Magyarország az első olyan EU-tagállam lehet, amely engedélyezi a kínai vakcina használatát. A Reuters szerint a kínai oltóanyag hatékonyságát a fejlesztők mindössze 79,34 százalékra becsüli. A zöldpárti európai parlamenti képviselő, Daniel Freund vélemény cikkében mutat rá, hogy a populistákat egyébként erőteljesen bíráló CDU szerinte feltűnően elnéző Orbán Viktor politikájával szemben.

2021. január 15. Reggeli gyors / részlet, Kárpáti János lapszemléje (21.01.15.)
05:29
00:00

Ahhoz a csütörtöki hírhez, hogy Magyarország a koronavírus-oltási folyamat felgyorsítása érdekében a kínai Sinopharm vakcinájából is vásárolni kíván, a Reuters hírügynökség tudósításában az a kiegészítő információ olvasható, hogy a termék hatékonyságát az azt kifejlesztő pekingi intézet 79,34 százalékosra teszi. Magyarország az első olyan EU-tagállam lehet, amely engedélyezi a kínai vakcina használatát. Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezési folyamatánál gyorsabb, vészhelyzeti esetekre szóló eljárást alkalmazta az Egyesült Királyság is a Pfizer oltóanyagának az engedélyezésekor tavaly decemberben, tehát amikor még kötötték Londont az uniós jogi előírások. A Reuters úgy fogalmaz: Magyarország nacionalista kormánya élesen bírálja az Uniót, azt állítva, hogy túlságosan lassúnak mutatkozik az oltóanyag beszerzése és célba juttatása során.

 
Fotó: Pixabay
 

A helyreállítást és büntetést is úgy kell tálalni, mint az ostromot 

A lázongás is lehet ragályos – írja a Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség véleményrovatában megjelent vendégkommentárjában Tyler Cowen a washingtoni Capitolium vízkeresztkor lezajlott ostroma kapcsán.

A szerző emlékeztet arra, hogy akik betörtek a törvényhozás épületébe, azoknak csaknem sikerült megbénítaniuk annak tevékenységét. Hazánkra nézve nem éppen hízelgő példálózó felsorolása szerint Magyarországon, Ugandában, Mianmarban, vagy bármely más helyen, ha – tegyük fel – politikai felfordulás keletkezik, és erőszakos tervek is születnek a kormánnyal szemben, akkor felmerül a kérdés, mekkora a siker esélye. Rohamozó csőcselék megszervezésének a gondolata vonzóbb lehet annak tudatában, hogy az ellenfél minden bizonnyal kevésbé félelmetes, mint az Egyesült Államok kormánya – írja, és hozzáteszi: ebből a szempontból nem az a fontos, hogy miként látják a dolgokat a legtöbben, hanem az, hogy mit gondolnak és mit tesznek a szélsőségesek.  

A szerző némi szemrehányással említi, hogy a média bőségesen és látványosan tálalta a capitoliumi ostromot – szerinte a rend helyreállításának, a büntetések kiszabásának is ugyanilyen nagy teret kellene szentelni.

Kedves CDU, hogyan állsz Orbán Viktorral

Ha már a média szerepénél és szerepfelfogásánál, a különböző nézőpontok közötti lehetséges átjáróknál tartunk, akkor a következő, röviden ismertetendő írás kapcsán hadd jegyezzem meg: a cikk tartalmától függetlenül, önmagában már az is sokat elmond, hogy egy olyan, következetesen és erősen konzervatív, jobboldali lap, mint a hamburgi Die Welt, a CDU közelgő, videokonferencia útján lebonyolítandó elnökválasztó kongresszusa kapcsán vendégkommentárt közölt – kitől is? – Daniel Freund zöld párti európai parlamenti képviselőtől, aki a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban nemrég lezajlott uniós vitasorozatban képviselte pártja álláspontját – vagyis olyasvalakitől, aki megnyilvánulásaival a legkevésbé sem simul be a német kereszténydemokrata kánonba.

A Páneurópai Piknik 30. évfordulója – Angela Merkel
 
Angela Merkel, Orbán Viktor Fozó:
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
 

„Kedves CDU, hogyan állsz Orbán Viktorral?” – ez Freund írásának a címe. A szerző szerint a magyar miniszterelnök már régóta gondot jelent az EU számára, miként a Fidesz-képviselők is a konzervatív Európai Néppárt számára. A CDU Angela Merkel utáni új elnökének döntést kell hoznia arról, hogy pártja továbbra is oltalmazni kívánja-e őket – vélekedik Daniel Freund.

Hivatkozik arra, hogy Merkel pártja a nyilvánosság előtt olyan állításokkal indokolja az Alternatíva Németországnak elnevezésű párttól való elhatárolódását, miszerint a CDU nem működik együtt a jobboldali populistákkal, nem paktál a demokrácia ellenségeivel és a szabad társadalom ellenzőivel. A német belpolitikában – ha felemásan is, de – érvényesül ez az elzárkózás, és az iránytű nagyjából középen tartja a CDU-t. Európában azonban a jelek szerint jobbra kileng a mutató.

A zöldpárti politikus emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor Budapesten bebetonozza a saját maga által illiberális demokráciának nevezett autokratikus hatalmát, egyetemet utasít ki az országból, újságírókat hallgattat el, aktivistákat zaklat, menekülteket bélyegez meg. Legutóbb akadályozta az európai költségvetés és a járvány miatti helyreállítási alap elfogadását, mert ellenezte az EU-pénzek folyósításának és a jogállamisági elvek betartásának az összekapcsolását.

„Orbán Viktor autokrata Európában, és élvezi a CDU védelmét” - állapítja meg Daniel Freund a Die Welt hasábjain. A fideszesek – írja – ma is ott ülnek egy frakcióban a CDU és a CSU (a bajor testvérpárt) képviselőivel, az európai kereszténydemokraták nevében lépnek fel, miközben pártfőnökük az Uniót egy kalap alá veszi a szovjet rendszerrel.

Freund felhánytorgatja, hogy a közszájon forgó három CDU-elnökjelölt egyike sem foglalt eddig állást egyértelműen abban a kérdésben, hogy el akarja-e távolítani a Fideszt az Európai Néppártból, holott – teszi hozzá – Orbán nem csupán Magyarországon belül okoz hatalmas károkat, hiszen rendszere utánzókra lel más európai országokban is.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2021.01.15. 08:00
Riporter: Kárpáti János