„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kálmán László a Pegasus-ügyről: Ne nevezzük ezt botránynak!

28/07/2021 23:04

| Szerző: Klubrádió/szg

Kálmán László nyelvész, a Klubrádió munkatársa azt mondta a megfigyelési ügyről: botrány még nem tört ki sajnos, az akkor lesz, ha megismerjük az első olyan esetet, ahol bizonyíték van rá, hogy nem bűnügyi, hanem politikai okból adtak engedélyt megfigyelésre. Na, az nagy botrány lenne – tette hozzá. Egyébként az engedélyt kiadó (bíró vagy miniszter) ellenőrizhetőségét kellene követelni szerinte.

2021. július 28. Megbeszéljük - részlet 21.07.28. Kálmán László
12:28
00:00

Kálmán László nyelvész, a Klubrádió munkatársa a Facebookon arról írt, hogy ez a megfigyelési botrány „úgy van elcseszve, ahogy van”.

Szerinte ez elhibázott próbálkozás. Lehetett volna belőle külföldön botrányt csinálni, különösen Izraelben, abból, hogy miért engedte a védelmi minisztérium, hogy ez a magáncég „latorállamokkal” szerződjön, de pont Magyarországon nem, ok sincs rá. Azt is mondta: nem lehet mentesíteni szakmákat olyan ősi módszerek alól, mint a megfigyelés, mert „miért ne lehetne egy újságíró drogcsempész is”. Ha azt követelnék, hogy senkit se figyeljenek meg, az „nyilvánvaló naivitás” lenne.

Kálmán László szerint azt lehetne és kellene követelni, hogy a megfigyelésre vonatkozó engedély kiadása sokkal bonyolultabb és ellenőrizhető legyen. Aki megadja az engedélyt, az ismerje pontosan az ügy aktáit és utólag felelősségre lehessen vonni, ha kiderülne, hogy nem megalapozottan, vagy politikai okból adta ki. Tehát legyenek számon kérhetőek azok, akik engedélyt adnak lehallgatásra, de ez bonyolult követelés, amely nem hozná lázba a közvéleményt. A tüntetés pedig nem erről szólt, hanem arról, hogy ne figyeljenek meg újságírókat.

Azt mondta: felsorolnak 12 nagyon szimpatikus embert, különböző szakmákból (politikus, ügyvéd, újságíró), de ő nem tudja a nevek alapján megítélni, hogy „nem voltak-e benne valamiben”. Műsorvezetőnk közbevetette, hogy ha például Gémesi György gödöllői polgármesterként valami súlyos bűnügyben lett volna benne, akkor ennek már lenne következménye. Kálmán László jelezte: abban nem biztos, hogy Magyarországon bárminek is biztosan lenne következménye, és nem akar a neveken lovagolni. Miért ne lehetne az, hogy valamelyik szereplő kapcsolatba került olyan emberekkel, akik benne voltak valamilyen nyomozásban, ezért az ő oldaláról is kellett végezni lehallgatást anélkül, hogy őt vádolnák? – tette fel a kérdést. Hangsúlyozta: bár mindenki szerint gyanús a nevek listája, a gyanú kevés, konkrét bizonyíték kellene arra, hogy a lehallgatásra nem bűncselekmény miatt, hanem politikai okból adtak engedélyt. „Ha ez bizonyítva lenne, akkor ott kezdődne a botrány” – fogalmazott.

Azt mondta: nagyon becsüli a magyar tényfeltáró újságírókat, de valószínűleg még nem értek a munkájuk végére. Utána kellene menniük az izraeli cég embereinek, mert nekik van információjuk az ügyről.

Pár szóban a Pegasusról

A Pegasus nevű kémprogram körüli botrány lényege, hogy az izraeli NSO cég által kifejlesztett és világszerte több országba eladott megfigyelő eszközzel az Orbán-kormány kritikusait, valamint ügyvédeket, üzletembereket, médiabefektetőket, magyar újságírókat és legalább egy polgármestert is célba vettek. Mindezt a Direkt36 nemzetközi tényfeltáró projekt részeként derítette ki. A 17 szerkesztőség részvételével zajló nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Megbeszéljük...
2021. július 28., szerda 17:05
Műsorvezető: Bolgár György