„Klubrádió
A lényeg

A paksi bővítésért felelős korábbi államtitkárt is megcélozták a Pegasussal

23/07/2021 13:34

| Szerző: Klubrádió

Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős korábbi államtitkár telefonszáma is rajta volt azon a listán, melyen az NSO Group ügyfelei által becélzott személyek szerepelnek – közölte a Direkt36.

Az oknyomozó portál cikkében azt írta, Aszódi Attila 2018 végén lett célpont, amikor még tagja volt a kormánynak, de már sorozatos konfliktusai voltak a felettesével, Süli János miniszterrel amiatt, hogy műszaki okokra hivatkozva nem akarta engedni a Paks II. projekt menetrendjének fellazítását.

Aszódit a hivatalos kormányzati telefonszámán vették célba, amelyen a munkával kapcsolatos ügyeit intézte. A készüléket le kellett adnia, amikor nem sokkal a célponttá válása után, 2019 januárjában menesztették a kormányból.

Aszódi a portál megkeresésére azt mondta, nem akar nyilatkozni az ügyben. Mivel a telefon már nincs a birtokában (hiszen le kellett adnia), nem tudták elkérni tőle, hogy megvizsgáltassuk biztonsági szakemberekkel.

Aszódi Attila nem az első magyar kormányzati tisztviselő, akiről kiderül, hogy a Pegasus célpontjának választották ki. Mint korábban a Direkt36 írta, feltűnt a kiszivárgott listában Weingartner Balázs is, aki 2018-as célponttá válása idején az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára volt.

A cikkben jelezték: a kiszivárgott adatok még nem feltétlenül jelentik azt, hogy a célszemélyek ellen biztosan be is vetették a Pegasust, és a készülékekbe ténylegesen be is hatoltak, de számos esetben – köztük több magyar célpontnál – a telefonok utólagos vizsgálata bizonyította, hogy valóban behatoltak az NSO programjával a készülékekbe. 

Pár szóban a Pegasusról

A Pegasus nevű kémprogram körüli botrány lényege, hogy az izraeli NSO cég által kifejlesztett és világszerte több országba eladott megfigyelő eszközzel az Orbán-kormány kritikusait, valamint ügyvédeket, üzletembereket, médiabefektetőket, magyar újságírókat és legalább egy polgármestert is célba vettek. Mindezt a Direkt36 nemzetközi tényfeltáró projekt részeként derítette ki. A 17 szerkesztőség részvételével zajló nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz.