„Klubrádió
Reggeli gyors

Pegasus-ügy: Franciaországban évekig eltarthat a vizsgálat

27/07/2021 09:00

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Évekig elhúzódhatnak a Pegasus-üggyel kapcsolatos jogi eljárások, véli Soós Eszter Petronella politológus, Franciaország-szakértő. Hozzátette, a francia hatóságok Marokkót gyanúsítják.

2021. július 27. Reggeli gyors - részlet 21.07.27. Soós Eszter Petronella
06:21
00:00

A Washington Post listája alapján Emmanuel Macron is azok között volt, akik célszemélyei lehettek a Pegasus-kémszoftvernek. A lap hangsúlyozta, hogy a megnevezett politikusok telefonjai nem álltak a vizsgálat rendelkezésére, így azt, hogy végül valóban fel is törték-e azokat, és azon keresztül megfigyelték-e őket, vagy csak a potenciális célpontok között voltak, nem lehet tudni. Macron mindenesetre lecserélte a számát és a telefonját is – írta meg a Telex. A Pegasust készítő izraeli NSO-csoport viszont közölte: egyetlen ügyfelének célpontjai között sem szerepelt Macron.

Emmanuel Macron francia elnök (Wikimedia Commons)
 

Évekig elhúzódhat a Pegasus-ügy jogi eljárása, véli Soós Eszter Petronella politológus. A Franciaország-szakértő kifejezetten Emmanuel Macron francia köztársasági elnök megfigyelésére utalt, aki az ügy kirobbanása óta lecserélte telefonját. Megjegyezte, a megfigyelés gyanúja Marokkóval szemben merült fel, de sem ezt, sem azt nem sikerült bizonyítani, hogy valóban lehallgatták volna a francia kormányfőt. Az ügyben Marokkó különböző francia bíróságokon tett feljelentést, többek közt rágalmazásért.

Mivel elhárítási ügyről van szó, sokkal több titkosított adatról, mint nyilvánosról, így a vizsgálat részleteit csak utólag adják majd közre. Azt például biztosan nem tudjuk meg, hogy valóban feltörték-e Macron telefonját, kivéve, ha a választások befolyásolásáról van szó – mondta Soós.

A szakember szerint francia újságírókat is megfigyelhettek.

Pár szóban a Pegasusról

A Pegasus nevű kémprogram körüli botrány lényege, hogy az izraeli NSO cég által kifejlesztett és világszerte több országba eladott megfigyelő eszközzel az Orbán-kormány kritikusait, valamint ügyvédeket, üzletembereket, médiabefektetőket, magyar újságírókat és legalább egy polgármestert is célba vettek. Mindezt a Direkt36 nemzetközi tényfeltáró projekt részeként derítette ki. A 17 szerkesztőség részvételével zajló nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Soós Eszter Petronellával
2021.07.27., kedd 7:10
Riporter: Para-Kovács Imre