„Klubrádió
Esti gyors

Márki-Zay: Kemény elszámoltatás nélkül hamar visszatérhet a Fidesz

26/07/2021 18:53

| Szerző: Klubrádió/szg

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester szerint amennyiben nem lesz „kíméletlen, szigorú elszámoltatás”, akkor a Fidesz lehet, hogy nem is négy, hanem két éven belül visszatér. Polt Péter leváltása, a Médiatanács lecserélése nélkül hiába győzne az ellenzék, csak kormányon lenne, hatalmon nem – vélekedett.

2021. július 26. Esti gyors / részlet, Márki-Zay Péter (21.07.26.)
10:24
00:00

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterrel, a Mindenki Magyarországa Mozgalom előválasztási miniszterelnök-jelöltjével a megfigyelési botrány ellen tartott tüntetés előtt beszéltünk. Hangsúlyozta: azt tartja legfontosabbnak, hogy valóban senki sincs biztonságban. Hiszen más országokban nagyon jól szabályozott keretek között kell engedélyeket kell kérni kormánytól független igazságszolgáltatástól lehallgatáshoz, itt pedig nem egyszerű lehallgatásról van szó, hanem „kémfegyvert” alkalmaztak, amihez „nyilvánvalóan senkinek az engedélyét nem kérték”, és nem bűncselekmény- vagy terrorizmusgyanú miatt, hanem azért, mert valaki nem ért egyet Orbán Viktorral. Hozzátette ugyanakkor: információi szerint nincs a 300 telefonszámtulajdonos között, de az elmúlt három évben nagyon sok bizonyítékát adta a rendszer, hogy megfigyelik; lehet, hogy nem Pegasus-rendszerrel.

 
Márki-Zay Péter a megfigyelési botrány elleni tüntetésen 2021. július 26-án.
 
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Laboratórium

Azt mondta: Hódmezővásárhely nemcsak a Fidesz működésében laboratórium, hamarabb látták Lázár János tevékenységében azokat az módszereket, amelyeket aztán államtitkári, majd miniszteri működésével az országos politikában mások is megtapasztalhatott, hanem laboratórium lehet a Fidesz-rendszer lebontása szempontjából is. Úgy véli, hogy egy még a fideszeseknek is elfogadható, a bizonytalanokat megszólító civil jelölttel, a pártok támogatásával országosan is leváltható a Fidesz.

Előválasztás

Nagymértékben tiszteletben tartja, hogy ez az összefogás hét pártra épül, és az ő programjukat kell megvalósítani. Mindazonáltal van még néhány pont, amely nem konszenzusos. Ilyen az euró bevezetése, de aminek még nagyobb jelentőséget tulajdonít, az az elszámoltatás és az alkotmány kérdése. Szerinte amennyiben nem lesz kíméletlen, szigorú elszámoltatás, akkor a Fidesz lehet, hogy nem is négy, hanem két éven belül visszatér. Polt Péter leváltása, a Médiatanács lecserélése, nélkül egy ellenzéki kormány (Kövér László korábbi kijelentését idézve) ténylegesen csak kormányon lenne, de hatalmon nem.

Egyetértett azzal a jogászi állásponttal, amely szerint az Alaptörvény saját maga szerint is érvénytelen, hiszen rögzítették benne a kizárólagos hatalomra törekvés tilalmát. Márpedig a kétharmaddal kinevezett egypárti médiatanács, a főügyész és sok kétharmados törvény csak a Fidesz hatalomban tartását szolgálta – jelentette ki.

Szerinte egyébként Hódmezővásárhelyen az derült ki, hogy „alapvetően nem a Fidesz szakembereivel van a probléma, hanem a politikusaival”. Nem a fideszes szavazókat, vállalkozókat akarja tehát leváltani, hanem a tolvajokat, a lopást – mondta. Arról is beszélt, hogy bár jobboldali, konzervatív, keresztény, nemzeti elkötelezettségű, lehet radikális is olyan kérdésekben, mint az említett elszámoltatás.

Korrupció

Műsorvezetőnk felvetette, hogy a sokmilliárdos tételekkel már nehezen tud mit kezdeni az ember. Márki-Zay Péter szerint viszont az, hogy ugyanannyi pénzből, amit EU-tól kap az ország, kétszer annyi autópályát lehetne építeni, kétszer annyi utat kijavítani, mint most, könnyen érthető a választók számára is.

A beszélgetést az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2021. július 26., hétfő 18:16
Műsorvezető: Hardy Mihály