„Klubrádió
Megbeszéljük...

Márki-Zay biztos benne, hogy őt is lehallgatják

22/07/2021 20:36

| Szerző: Klubrádió/szg

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere teljesen biztos benne, hogy lehallgatják az ő telefonját is. Több gyanús esetet is felsorolt, például plusz térfigyelő kamera került az utcájába és kémszoftvert találtak a laptopján még korábban. Azt mondta: ha valakit csak azért figyelnek meg, mert nem ért egyet Orbán Viktorral, „az már diktatúra”.

2021. július 22. Megbeszéljük - részlet 21.07.22. Márki-Zay Péter
15:44
00:00

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője és előválasztási miniszterelnök-jelöltje azt mondta: teljesen biztos benne, hogy lehallgatják az ő telefonját is. (A napokban kiderült, hogy a Pegasus kémszoftverrel megcélzottak egyike Gémesi György gödöllői városvezető.) Márki-Zay több gyanús esetet említett, azzal kezdve, hogy amikor bejelentette az indulását, gyorsan plusz egy térfigyelő kamera került az utcájukba. Az, hogy ott is legyen kamera, a szerződésben nem szerepelt, plusz darabszám volt, „ez tényleg csodálatos a magyar közbeszerzések történetében”. Főleg úgy, hogy a Fidesz nem csak helyben erős emberéhez, Lázár Jánoshoz köthető illető intézte a beszerzést – tette hozzá. Kémszoftvert talált a Jobbik informatikusa a laptopján még 2018-ban, Rapcsák András néhai polgármester fia pedig „több kémszoftvert telepített a város rendszerére” – sorolta. (Az ügyben büntetővégzés született, az első fokú eljárás jelenleg is folyamatban van – a szerk.) A Pegasus a titkosított alkalmazásokat is feltöri, de sima lehallgatásra is évente 1200 engedélyt ad ki Varga Judit igazságügyi miniszter. Olcsóbb módszerekkel pedig sokkal több embert megfigyelhetnek – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: „rendőrállamban élünk újra”. 1990 óta példátlan módon megy a politikai célú megfigyelés. Ha bűnözőket, terroristákat figyelnének meg, azzal természetesen neki se lenne gondja, de ha valakit csak azért figyelnek meg, mert nem ért egyet Orbán Viktorral, „az már diktatúra”.

A polgármester megnézte Karácsony Gergely népszavazási javaslatait. Abszolút támogatható kérdések, amelyek közül az Európai Ügyészséghez csatlakozást korábban ők is felvetették már. Akkor az volt az érv ellene, hogy nemzetközi szerződést érint, de szerinte ebben a kérdésben nyugodtan lehetne parlamenti döntést is támogató népszavazást tartani. 

Azt viszont nem szeretné, hogy a kétszer öt kérdést egyszerre írja ki népszavazásra a Fidesz. A helyes magatartás az Orbán-féle népszavazás esetén a távolmaradás a bohózattól – fogalmazott. Márki-Zay Péter tudott volna még nagyon ötletes kérdéseket feltenni: az egyik a letelepedési kötvény, mit szól a nép ahhoz, hogy szerinte 20 ezer embert telepítettek le, köztük „közismert bűnözőket, maffiózókat és terroristákat”, és „Rogán és barátai 150 milliárdot nyertek rajta”. Vagy éppenséggel a kínai vakcinaüzletről is meg lehetne szavaztatni a népet.

Beszélt arról is, hogy az „alkotmánynak látszó valami” érvényessége is kérdéses, szerinte közjogilag érvénytelen, és a Fidesz sem merte népszavazásra bocsátani, amikor elfogadta. Azt mondta: nyitott arra, hogy népszavazási kérdéseket bedobjanak, és ugyanilyen lelkes az előválasztási vitát illetően is. A vita nem csak azt mutatja meg, hogy miben nem értenek egyet, hanem azt is, hogy miben igen. Jelezte: két közös levelet is írtak a miniszterelnök-jelöltek, megmutatva, hogy az alapvető kérdésekben egyetértenek. Az egyikben hangsúlyozták Kína vezetőinek, hogy nem a kínai néppel van problémájuk, hanem azzal, hogy a Fudanban vagy a belgrádi vasútban nincs semmilyen magyar érdek.

Márki-Zay kis türelmet kért a választóktól, annak megértését, hogy amikor egy miniszterelnök-jelölt megszólal, akkor az neki fontos lehet az előválasztási küzdelemben, megmutatkozhatnak a hangsúlybeli eltérések. Jelezte: október 23-án a teljes ellenzék egyként lép majd fel, lesz vezetője, mindenki más ígérete alapján támogatja az együttműködést, akkor az egységes kommunikáció lesz jellemző. Addig a választók meghozhatják a döntést arról, melyik jelöltet tartják szimpatikusnak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Megbeszéljük...
2021. július 22., csütörtök 17:15
Műsorvezető: Bolgár György