„Klubrádió
A lényeg

Tényleg ki akarta töröltetni Varga Judit az interjú egy részét

22/07/2021 08:16

| Szerző: Klubrádió

A hét egyik világbotránya, hogy kiderült, egy izraeli cég elsősorban elnyomó rezsimeknek, köztük magyaroknak is lehallgatóberendezéseket adott el, amelyekkel világszerte 50 ezer embert hallgattak le, figyeltek meg, köztük civileket, újságírókat, ügyvédeket. Magyarországon legalábbis ez utóbbi három kategóriába tartozó emberekről derült ki, hogy "valakik" megfigyelték őket. A valakik a gyanú szerint a magyar kormányzat megbízásából jártak el, de a magyar kormány felelősei eddig ködösítettek, mellébeszéltek ebben az ügyben, sőt Varga Judit még azt is megpróbálta, hogy egy, a témával foglalkozó francia újság kihúzza a vele készített interjúból az ezzel a témával kapcsolatos részeket.

Varga Judit igazságügyi miniszter letagadta, hogy ilyesmi történt volna, de Jean-Baptiste Chastand, a Le Monde bécsi tudósítója a Népszavának megerősítette a Washington Post hírét, hogy a Varga Judittal július elején készült interjú után "a miniszter sajtósa valóban szeretett volna kihúzatni egy kérdést és választ a megjelenés előtt álló cikkből, ő azonban nem járult hozzá.

Így hangzott a kérdés és a válasz: “Ha valaki azt kérné, hogy hallgassanak le egy újságírót vagy egy (politikai) ellenfelet), elfogadná-ezt a kérést?”. Mire Varga felháborodottan reagált: “Micsoda kérdés! Ez már önmagában provokáció!”.

A sajtós ezt a részt akarta kitöröltetni, de az újságíró azt mondta, "hogy csak akkor javíthatnak bele az írásba, ha közben rájöttek, hogy a miniszter hibás választ adott. Harminc perc múlva jött a megerősítés, hogy az interjú teljes szövegét jóváhagyták”.