„Klubrádió
Esti gyors

Jeszenszky: Nevetségessé tette magát a magyar kormány a norvég ügyben

25/11/2021 23:19

| Szerző: Klubrádió/szg

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter és volt oslói nagykövet szerint már a 2014-es vitában se volt igaza a magyar kormánynak Norvégiával szemben. Most viszont az EGT-országok közös nyilatkozatának megvétózásával nevetségessé tette magát a kormány, mert ezzel nem nyer semmit, és a norvégoknak se okoz semmilyen hátrányt, csak egy papír, amelyen egyébként elfogadható és helyes szöveg van.

2021. november 25. Esti gyors-részlet / Interjú, Jeszenszky Géza - 2021.11.25.
08:08
00:00

A magyar kormány megvétózta az Európai Gazdasági Térség országainak november 25-én zárult brüsszeli találkozóján a tervezett közös nyilatkozatot. Az EGT az EU tagállamain kívül Izlandot, Norvégiát és Lichtensteint foglalja magába, és 30 év alatt nem volt még olyan, hogy a tárgyalás után ne fogadták volna el a közös nyilatkozatot. A háttérben vélhetően a Norvég Alap és az Orbán Viktor vezette kormány közti konfliktus áll.

Jeszenszky Géza volt külügyminisztert és volt oslói nagykövetet kérdeztük, aki azt mondta: Norvégia arról is nevezetes, hogy „velük nem lehet összeveszni”. Ezt neki nagykövetként 2014-ben mondták, amikor először volt vita az úgynevezett Norvég Alap pénzeinek felhasználásáról. Akkor sem volt igaza jogilag sem a magyar kormánynak, és kidobtak az ablakon több tízmillió eurót. 15 kevésbé fejlett EU-tagország kap ebből az alapból, csupa jó ügyet támogat a norvég kormány, kis mértében Izland és Liechtenstein hozzájárulásával – ismertette.

Tehát véleménye szerint eleve fölösleges volt összeveszni a norvégokkal, „abszolút becsületes ország”, nem is értették a vitát, a magyar álláspontot. Ajánlották, hogy jöjjön el Lázár János, aki akkor lett államtitkárból miniszter, de nem volt hajlandó. Most is arról volt szó, hogy ki kell választani egy szervezetet, amely kezelni fogja – nem a Magyarországra jutó 250 milliót eurót –, hanem annak kis részét, a civil alapot. Szerinte a kormány ismét nagy hibát követett el, mert most a norvégok hajlandóak lettek volna elfelejteni a korábbi, akkor is alaptalan vitát. Ezzel csak nevetséges lett a magyar kormány, mert a közös közlemény megvétózásával nem nyer semmit, viszont a norvégoknak se okoz semmilyen hátrányt, ez csak egy papír, amelyen egyébként elfogadható és helyes szöveg van.

Arról is kérdeztük Jeszenszky Gézát, hogy nem hívták meg Magyarországot a virtuális demokráciacsúcsra, amelynek Joe Biden amerikai elnök lesz a házigazdája december 9-10. között. A csúcs célja a demokrácia, illetve a Kínával szembeni szövetség megerősítése.

Jeszenszky, aki washingtoni nagykövet is volt, úgy véli: ez erkölcsi kár, erkölcsi megbélyegzés. A magyar kormány csak magára vethet azért, hogy nem számítják a világ 110 demokratikus országa közé. Pedig itt nem volt nagyon szigorú a mérce, a magyar kormányhoz sok szempontból hasonlóan bírált Lengyelország is meghívót kapott. Ebből nincs közvetlen káruk a magyar adófizetőknek, de nagy szégyen. Akárcsak az, hogy különböző korrupciós listákon élen van az ország, de gazdasági mutatókat elnézve a környező országok sokkal jobban teljesítenek – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Esti gyors
2021. november 25., csütörtök 18:50
Műsorvezető: Kárpáti János