„Vásároljon
A lényeg

Norvég külügy: Nincs alapja semmilyen jogi eljárásnak Norvégia ellen ebben az ügyben

12/08/2021 15:36

| Szerző: Klubrádió

Miután a magyar kormány nem volt hajlandó elfogadni, hogy a pályázaton győztes konzorcium ossza el a civileknek jutó 4 milliárd forintot, a norvég kormány közölte: akkor az egész 77 milliárdos összeget sem kapjuk meg. A magyar kormány perrel fenyegeti Norvégiát a Norvég Alapok elbukott támogatásai miatt.

„A 2020. decemberi megállapodás egyértelműen kimondja, hogy nem lehet elindítani a programot, amíg a civileknek szánt támogatások elosztásáért felelős szervezet nincs kiválasztva. Abban is megállapodtunk Magyarországgal, hogyan legyen kiválasztva a támogatásokat kezelő szervezet, és hogy abban az esetben, ha nem sikerül megegyezni, az EGT és Norvég Alapok 2014-2021 közötti támogatásainak fennmaradó része nem lesz elérhető Magyarország számára. Így szerintünk nincs alapja semmilyen jogi eljárásnak Norvégia ellen ebben az ügyben.” – válaszolta a norvég külügyminisztérium sajtóosztálya a 444.hu kérdésére, hogy mit gondolnak arról, a magyar kormány pert fontolgat az EGT és Norvég Alapok elbukott támogatásai miatt.

Szijjártó Péter fogadta a norvég külügyminisztert
Budapest, 2019. február 22. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Ine Marie Eriksen Soreide norvég külügyminiszter megbeszélésüket követően sajtótájékoztatót tart a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. február 22-én. MTI/Soós Lajos
 
 

Ine Eriksen Søreide norvég külügyminiszter korábban arra is utalt, lehetséges, hogy más módon támogatják majd a magyar civileket. Hogy ez hogyan történhet, azt mondták: „Megnézzük a lehetőségeket, hogyan támogathatjuk a magyar szervezeteket, de ebben a pillanatban még nincsenek konkrét terveink.”