„Klubrádió
Reggeli gyors

Norvég Alap helyett bújtatott kampányfinanszírozásra kaphattak pénzt "civilek"

21/09/2021 13:05

| Szerző: Klubrádió

Éppen akkor, amikor a kormány nagy sértődötten elutasította a Norvég Alap milliárdjait, mert arról a pénzről nem a kormányhoz hű emberek rendelkeztek volna, megjelent egy másik 4 milliárd forintos pályázat, amit elvileg civileknek osztottak. Mit ad isten, gyakorlatilag az összes pénz fideszes csoportoknak ment. Erről beszélt Zubor Zalán, az Átlátszó újságírója a Reggeli gyorsban.

2021. szeptember 21. Reggeli gyors - részlet 21.09.21. Zubor Zalán
06:57
00:00

Az összegében a Norvég Alap civileknek szánt 4 milliárd forintjával megegyező értékű pályázatot a Városi Civil Alap milliárdjaira akkor írták ki, amikor Magyarország civiljei elestek a norvégok pénzétől. A magyar kormány azért utasította el a norvégok támogatását, mert nem a kormány szája íze szerint osztották volna a pénzt. A Városi Civil Alapnál ilyenről szó sincs: a pénz fideszes csoportoknak ment, mondta Zubor a Reggeli gyorsban.

A Városi Civil Alapot a Norvég civil alap helyett indították, összegében is pont annyi. A különbség, hogy ezt a magyar költségvetésből finanszírozzák, és a Bethlen Gábor Alap osztotta szét.

Azért jött létre, hogy a fideszes klienseket állami pénzből kitömjék. A maximálisan megpályázható összeg egy-egy szervezetnek 15 millió forint volt. Augusztusban megnézték, és a "82 jelentkező szervezet kétharmada nyíltan köthető a Fideszhez, helyi képviselők, polgármesterek egyesületei, vagy olyanoké, akik a Fidesszel a választási kampányban együttműködtek.

A K Monitor most megszerezte a pályázatok leírását. A legnagyobb összegeket a jelentkezők kommunikációs célokra kaphatták meg. Azt ígérték, hogy ingyenes lapokat indítanak, közösségi médiakampányokat finanszíroznak a pénzből. "Csupa olyan dolog, ami a választási kampány előtt jól jön a fideszes alapszervezeteknek. Úgy tűnik, hogy a kampányfinanszírozás egy formája, sok esetben olyan szervezetekről van szó, amik a legutóbbi választáson együttműködtek a Fidesszel.

A pályázati leírásban nem szerepel, hogy milyen kiadványokat indítanának, páran a polgári értékrend közvetítésre kértek pénzt. Az persze sehol nincs a pályázati anyagban, hogy a kampányt fogják segíteni, bár Zubor szerint van köztük olyan szervezet, aminek az alapító okiratában szerepel, hogy a Fidesz-KDNP politikáját támogatják, de alapvetően a személyi összefüggésekből és az időszakból derül ki, hogy ez valószínűleg kampányfinanszírozás.