„Klubrádió
A lényeg

Kokit ad a magyar kormány Norvégiának

24/11/2021 08:34

| Szerző: Klubrádió

Orbánék vétózzák a közös zárónyilatkozat az Európai Gazdasági Térség (EGT) országainak együttműködéséről. Harminc év után után most először fordul elő, hogy nem lesz közös nyilatkozat.

Magyarország megakadályozza, hogy az EGT országai mai brüsszeli találkozójukon közös közleményt fogadjanak elértesült a Népszava több diplomáciai forrásból.

Ez lesz az első eset az Európai Unió tagállamait, valamint Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát magában foglaló formáció csaknem 30 éves történetében, hogy a résztvevőknek nem sikerül zárónyilatkozatot jóváhagyniuk az együttműködésük fejlesztéséről. Orbánék lépése visszavágás lehet Norvégiának, amiért a 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban nem nyújtott támogatást Magyarországnak a Norvég Alapból.

Az Országgyűlés plenáris  ülése
Budapest, 2017. június 13. Középen Szabó Tímea független képviselő mutatja a Norvég Alap által támogatott civil projektekről összeállított listáját, amikor a képviselők szavaznak a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényről az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. június 13-án. MTI Fotó: Kovács Attila
 
 

“A magyarok túszul ejtették a közös nyilatkozatot, hogy ezzel befolyásolják a Norvég Alapról szóló kétoldalú vitájukat Norvégiával. Minden utat elzártak a kompromisszumhoz” – fogalmazott a lapnak egy tagállami diplomata. Így közös nyilatkozattervezet nélkül vágnak neki az ülésnek – írja a Népszava.