„Klubrádió
Hetes Stúdió

Izrael, Orbán-Putyin találkozó és alternatív népszavazás a Hetesben

21/10/2023 12:31

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A Hetes stúdióban szó volt az izraeli helyzetről, dezinformációs háborúról, az Orbán-Putyin találkozóról, a magyar kormány nemzetközi pozíciójáról a lengyel választások után és alternatív oktatási népszavazásról. A műsor második órájában szokás szerint megbeszéltük a hetet.

2023. október 21. Hetes Stúdió (2023. október 21., szombat 15:00)
51:00
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter
Ezekkel a témákkal várta Önöket a Hetes stúdióban Neuman Gábor műsorvezető és a szerkesztő, Csernyánszky Judit az októer 21-i Hetes stúdióban:

Izraelt sem kíméli a dezinformációs háború. A gázai kórház bombázásának körülményei még nem teljesen tisztázottak, ugyanakkor Izrael szolgált bizonyítákokkal, amik az Iszlám Dzsihád nevű szervezet felelősségére utalnak. Ennek ellenére világszerte a palesztinok melletti szimpátiatüntetéseket tartanak és közben úgy tűnik, erősebben jelenik meg az antiszemitizmus. Izrael válasza a Hamász tömegmészárlására és embertelenül esztelen gyilkosságaira hosszú háborúkat hozhat a térségben. Mi várható az elkövetkező napokban Izraelben és Gázában? Csepregi Zsolt Közel-Kelet szakértőt kérdeztük.

Izraeli-palesztin konfliktus
 
 Áldozatokat keresnek romok között palesztin férfiak egy izraeli légitámadás után Gázában 2023. október 11-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, amivel kezdetét vette egy újabb háború.
 
Fotó: MTI/AP/Fatima Shbair
 

Az Orbán-Putyin tárgyaláson a nemzetközi közvélemény is megütközött. A magyar miniszterelnök a hivatalban lévő európai uniós kormányfők közül egyedüliként vett részt a kínai Egy övezet, egy út program fórumán. A rendezvény kapcsán találkozott az orosz elnökkel, a nyugati világból elsőként nyilvánosan kezet fogva a mára tíz-, ha nem százezrek haláláért felelős , és aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Ágh Attila politológust és Kusai Sándor volt kínai nagykövetet a pekingi történésekről Csernyánszky Judit kérdezte.

 
 Orbán Viktor 2023. október 17-én Pekingben leült tárgyalni Vlagyimir Putyinnal
 
Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala
 

Miután Lengyelországban többségbe került az eddigi ellenzék a választásokon, Orbán uniós pozíciója jelentősen meggyengült. Mivel itthon már pénzosztással sem tud reagálni az elégedetlenségre, marad a nyugatellenes bűnbakképzés. Ez a vélemény körvonalazódott a pozsonyi GLOBSEC és a budapesti Political Capital közös rendezvényén, amelynek résztvevői a magyarok világképének egyes sajátosságait elemezték – Kárpáti János összeállítását hallhatták.

Március 15. – Ellenzéki nagygyűlés a fővárosi Műegyetem
 
 Donald Tusk a magyar ellenzéki pártok nagygyűlésén a Műegyetem rakparton, 2022. március 15-én.
 
Tusk,a legnagyobb lengyel – eddig – ellenzéki pártszövetség a Civil Platform (PO) elnöke, korábban és a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a kormányalakítás után Lengyelország miniszterelnöke,
az Európai Néppárt és az Európai Tanács korábbi elnöke.
 
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
 

Október 23-a mintha megszűnne nemzeti ünnepnek lenni, a politikusok mintha a hallgatást vagy legalábbis a visszahúzódást választanák ahelyett, hogy a választók értésére juttatnák, mekkora nagy bajban van hazánk mind a gazdaság, mind a nemzetközi megítélés terén. Az oktatás pedig különösen kényes kérdés, amikor annak lebutításán dolgozik a kormány. Erről kérdeztük az alternatív népszavazásra hívó aHangot és azoknak a fiatalok véleményét, akik a minap slam poetryben búsongtak és dühöngtek.

Március 15-én a Szabadságmenet címen meghirdetett oktatási demonstráción készült felvételünk, 3:45-től Pankotai Lili slammel.

Megbeszéltük a hetet!

Műsorunk második felében megbeszéltük a hét legfontosabb eseményeit Gál Máriával a Népszava, Németh Andrással a HVG újságírójával és természetesen Bolgár Györggyel.

Hetes 10.21. Bolgár György Németh András Gál Mária Csernyánsznky Judit Neuman Gábor
 
Bolgár György, Németh András, Gál Mária, Csernyánsznky Judit és Neuman Gábor
 
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

2023. október 21. Hetes Stúdió: Megbeszéljük a hetet (2023. október 21., szombat 16:05)
52:54
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter
Az adás első óráját a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva, míg a másodikat itt feljebb hallgathatják meg, ha pedig utóbbit néznék is, 18:00-tól megtehetik a Klubrádió YouTube-csatornáján!

Hetes Stúdió
2023. október 21. szombat 15:00
Műsorvezető: Neuman Gábor
Szerkesztő: Csernyánszky Judit