„Klubrádió
A lényeg

Az NVB visszadobta a kérdéseiket, alternatív népszavazást tartanak diákok

25/08/2023 15:33

| Szerző: Klubrádió

Október végén alternatív népszavazást tart az aHang és az Egységes Diákfront (EDF), amin az emberek az oktatásról feltett kérdésekre válaszolhatnak – jelentette be közleményében előbbi szervezet.

Ez az a 7IGEN-es kérdéssor, amelyet májusban adtak be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), de az elkaszálta a törekvést. Bár a benyújtók megtámadták a döntést a Kúrián, a felülvizsgálat sokáig tarthat, ezért döntöttek úgy, hogy külön kikérik az emberek véleményét.

„Másrészt a Pedagógusok Szakszervezetének korábbi oktatási kérdéseket bár a Kúria jóváhagyta, de az Alkotmánybíróság elutasította, és így minden hazai jogorvoslati lehetőséget elvett. Azonban az oktatás problémája velünk marad, és szeptembertől várhatóan még tovább fog súlyosbodni a státusztörvény bevezetésével, pedagógusok felmondásával, ezért nem állhatunk meg” – indokolta döntésüket az aHang.

Az előkészületek már tartanak, szeptembertől lehet jelentkezni aktivistának. Magát a szavazást október 23. és 30. közöttre tervezik, és az előválasztás során használt, hitelesített szavazási rendszer friss verzióját használják majd. A szervezők közösségi finanszírozásból akarják összerakni, ezért 11 millió forintot szeretnének összegyűjteni.

Ezek a benyújtott kérdések:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozatban kötelezze el magát amellett az elv mellett, hogy a mindenkori kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a magyar diákok jövőjét, lehetőségeit a magyar oktatási rendszerben ne családjaik vagyoni helyzete, hanem teljesítményük, képességeik és tehetségük alakítsa, és ne érje őket hátrány vagyoni helyzetük, vallási-világnézeti hovatartozásuk miatt?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy Magyarországon a köznevelésért, szakképzésért, felnőttképzésért és a felsőoktatásért felelős, önálló oktatási minisztérium működjön?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne fogadjon el a pedagógusok és a nevelést, oktatást közvetlenül segítők jogállását átalakító törvényi szabályokat?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozatban hívja fel a kormányt arra, hogy az haladéktalanul tegye meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy megtörténjen a pedagógus alapilletmény 50 százalékos növelése, továbbá ezen összegnek minden évben a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott és kihirdetett előző évi inflációs rátával való növelése?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy az egyes köznevelési és szakképzési intézmények vezetőinek megbízása a diákönkormányzat és a szülő közösség – amennyiben az intézményben ilyenek működnek – továbbá a nevelőtestület, az intézményben működő szakszervezet, valamint – intézménytípustól függően – a közalkalmazotti tanács vagy a köznevelésben foglalkoztatottak tanácsa vagy az üzemi tanács véleményezése után, a fenntartó indokolási kötelezettsége mellett történjék?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzeti köznevelési törvény hatálya alá tartozó köznevelési intézmények tekintetében a sztrájkról szóló törvény szerinti még elégséges szolgáltatás követelményeit törvény ne szabályozza?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a köznevelésért felelős miniszteri tisztséget ne tölthesse be a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetéssel rendelkező, nyugállományú rendőr vezérezredes?”

(forrás: telex.hu)