„Klubrádió
Reggeli gyors

"A Hamász felszámolása nem csak katonai kérdés"

20/10/2023 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"A Hamász felszámolása nem csak katonai kérdés, hanem politikai is, mert nagyon fontos kérdés, hogy ki lép a helyébe" – mondta Székely Róbert, az Izraelinfo munkatársa. Szalai Máté külpolitikai szakértő szerint noha egyre kevésbé valószínű, hogy izraeli rakéta találta el a Gázai övezetben található kórházat, úgy tűnik a Közel-kelet elhitte a Hamász állításait.

2023. október 20. Reggeli gyors - részlet 23.10.20. Székely Róbert
07:44
00:00

„Most távolról látjátok Gázát, hamarosan belülről is szemügyre vehetitek. A parancs majd érkezik” – mondta Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter a Gázai övezet határán álló katonák gyűrűjében. A politikus szavai arra utalnak, hogy közeledhet a szárazföldi invázió Gáza ellen, ugyanakkor korábban lehetett olyan megszólalásokat hallani, miszerint nem mindenki ért egyet egy gázai offenzívával – írja a hvg.hu.

"A hangulat továbbra is feszült, mindenki arra vár, hogy meginduljon a gázai övezetbe a bevonulás" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Székely Róbert, az Izraelinfo munkatársa. Hozzátette, fontos kérdés az is, hogy Izrael más határaira ez milyen hatással lesz. Nagy kérdés ugyanis, hogyan reagál az eseményekre a libanoni Hezbollah.

"A Hamász felszámolása nem csak katonai kérdés, hanem politikai is, mert nagyon fontos kérdés, hogy ki lép a helyébe" – mondta Székely. Ezzel kapcsolatban arról is szó esett, hogy valamilyen nemzetközi erőt vezényelnének a térségbe, amíg "egy új politikai erő felnő".

A világ több vezetője közt, Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke is Izraelbe utazott. Székely megjegyezte, a közvélemény jól fogadta, sőt meglepődtek azon, mennyire kiállt Biden az ország mellett.

Azzal kapcsolatban, hogy kedden este takétatalálat érte a Gázai övezetben található al-Ahli baptista kórházat, több száz ember halálát okozva, elmondta, inkább az arab világban okozott ez változást. Példaként emelte ki az Al Jazeera csatornát, amely az eset óta "még kevésbé barátian ír a Hamászról".

A műsorban megszólalt Szalai Máté külpolitikai szakértő, a Velencei Ca' Foscari Egyetem kutatója is, aki szerint ugyan nem lehet pontosan tudni, ki lőtte ki a kórházba csapódott rakétát, közetlen politikai hatását láthatjuk, a Közel-kelet elhitte a Hamász narratíváját, akik szerint Izrael szándékosan lőtt a kórházra, noha az újabb információk szerint egyre kevésbé valószínű, hogy izraeli rakéta csapódott az épületbe. Zavargások törtek ki például Ciszjordániában, és emiatt mondta le Jordániai útját Joe Biden. Végső soron a Hamász politikai hasznot tudot húzni az esetből.

2023. október 20. Reggeli gyors - részlet 23.10.20. Szalai Máté
08:22
00:00

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Reggeli gyors/interjú Székely Róberttel
2023.10.20., csütörtök 7:36
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert