„Klubrádió
A lényeg

Izrael humanitárius folyosót nyitott a civilek evakuálására

16/10/2023 10:32

| Szerző: Klubrádió

Izrael humanitárius folyosót nyitott a civilek evakuálására az övezet déli részére, a Gáza folyó medrétől délre, amely elvileg egy óráig volt nyitva – közölte vasárnap reggel az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari. De hogy most lehet e még használni ezt a folyosót nem lehet tudni. A hadsereg külföldi médiának nyilatkozó szóvivője azt mondta, hogy az izraeli hadsereg "nagyon nagylelkű" volt azzal az idővel, amelyet az északi Gázai övezet lakóinak adott otthonuk evakuálására. "Több mint 25 órán át, egyértelműen figyelmeztettük őket" – mondta és ismét felszólította a civileket a távozásra. Jelentések szerint már mintegy négyszázezren elhagyták otthonukat a gázaiak közül.  

Evakuálás kezdődött Izraelben is: a Gázai övezet szomszédságában lévő 24 kisebb település, kibuc és gazdasági közösség lakóit már elköltöztették rokonokhoz vagy szállodákba az ország más részeibe, és megkezdték a harmincezres Szderot város kiürítését is. Emellett szóba került az övezettől északra található, mintegy 130 ezres Askelon város lakóinak átmeneti evakuálása is.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap első alkalommal hívta össze Izrael kibővített vészhelyzeti kabinetjét Tel-Avivban. Netanhaju szerint a "megmutatkozó nemzeti egység üzenetet küldött belföldön és külföldön egyaránt". A korábbi védelmi miniszter, Beni Ganz Nemzeti Tábor nevű centrista pártja a héten egyezett bele, hogy egységkormányt alakítson Netanjahuval és jobboldali koalíciós partnereivel, hogy szembenézzenek a Hamász támadása által okozott válsággal.

Izraeli-palesztin konfliktus
 
A gázai övezet
 
Áldozatokat keresnek romok között palesztin férfiak egy izraeli légitámadás után Gázában 2023. október 11-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 1200 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások legalább 900 ember halálát okozták a Gázai övezetben.
 Fotó: Fatima Shbair / MTI/AP/Fatima Shbair
 

(Forrás: Privátbankár.hu)