„Klubrádió
A lényeg

Biden Izraelbe utazik

17/10/2023 08:30

| Szerző: Klubrádió

Az amerikai védelmi miniszter 2000 katona készenlétét rendelte el korábban, akik szükség esetén Izraelbe vezényelhetők, egészségügyi és logisztikai feladatokban adnak támogatást, de katonai műveletekben nem vesznek részt.

Joe Biden szerdán Izraelbe utazik – közölte a Közel-Keleten tartózkodó Antony Blinken külügyminiszter washingtoni idő szerint hétfő késő este.

Az MTI szerint a tanácsadók hétfőn már közölték, hogy Joe Biden elnök megfontolja, hogy Izraelbe látogasson, miután Benjamin Netanjahu múlt pénteken meghívta az Egyesült Államok vezetőjét.

Az elnök ezt követően találkozott a Fehér Ház nemzetbiztonsági szakértőivel, valamint telefonon egyeztetett német, egyiptomi és iraki állami vezetőkkel az Izraelben és Gázai-övezetben kialakult biztonsági és humanitárius válságról.

Daniel Hagari, az izraeli védelmi erők szóvivője hétfőn, még az amerikai elnök utazásának bejelentése előtt úgy fogalmazott, hogy Joe Biden útja stratégiai jelentőségű lenne. Az amerikai védelmi miniszter 2000 katona készenlétét rendelte el korábban, akik szükség esetén Izraelbe vezényelhetők, tájékoztatott a Pentagon.

Az amerikai katonák egészségügyi és logisztikai feladatok elvégzéséhez adnának támogatást. A tisztségviselők azt is világossá tették, az Egyesült Államoknak nem áll szándékában, hogy katonákkal bármilyen módon részt vegyen az izraeli hadsereg katonai műveleteiben a Hamász ellen.