„Klubrádió
Esti gyors

"Ez addig tart, amíg ki nem söpörjük innen a Hamászt"

16/10/2023 18:27

| Szerző: Klubrádió

A Klubrádiónak a Tel-Avivhoz közeli Netanja városából adott helyzetjelentést egy magyar származású asszony, aki 26 éve él Izraelben.

2023. október 16. Esti gyors - részlet 2023.10.16. Ajoun Ágnes
06:51
00:00

"Össze vagyok törve"  – jellemezte lelkiállapotát Dési Jánosnak az Esti Gyorsban telefonon Ajoun Ágnes, aki 26 éve él Iaz izraeli Netanjában, nem messze Tel Avivtól.

A magyar származású asszonyt is mélyen megrázta a múlt szombati brutális támadás, "ez a horror tömegmészárlás" – fogalmazott –, ami a civileket érte. Most mindenki azon izgul, hogy a túszok valahogy haza tudjanak jutni, közben a sorköteles és a tartalékos szeretteiért aggódik – mondta.

Ajoun Ágnes fiát is behívták, valahol az ország déli részében szolgál most.

A kormány 5-6 napig egyáltalán nem működött. Aztán felállítottak egy ideiglenes kormányt, abban legalább vannak kompetens emberek, például Benni Ganc (tábornok, az izraeli hadsereg egykori vezérkari főnöke, korábbi védelmi miniszter – A szerk.) akiben bízunk. A hadseregben nagyon bízunk – ecsetelte a közhangulatot Ajoun Ágnes.

Izraeli-palesztin konfliktus
 
Rakétával lövik Izraelt palesztin fegyveresek Gáza városából 2023. október 7-én. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber
 
 

Izraelben a második Öböl-háború, azaz 1991 után épült házakban muszáj, hogy legyenek védett szobák. Nekünk is van. Itt van egy percünk és tíz másodpercünk, hogy oda bevonuljunk. Az emberek itt nagyon fegyelmezettek. Már sokszor bebizonyosodott, hogy aki nem megy be a védett helyiségbe, és telitalálat éri a lakását, az nem éli túl – de ha a védett szobában van, akkor igen. Az 1991 előtt épült házakban nincs ilyen szoba, de a városban vannak óvóhelyek. Ha óvóhely sincs a közelben, akkor a lépcsőházakban kell várni, amíg a szirénák elhallgatnak. Az ott biztonságos – ismertette a kondíciókat a riporter érdeklődésére az asszony.

Ajoun Ágnes szerint a helyzet Izraelben addig nem javul, amíg – ahogy fogalmazott – "ki nem söpörjük innen a Hamászt."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/AP/Hatem Musza

Esti gyors
2023. október 16., hétfő 18:15
Műsorvezető: Dési János

l