„Támogassa
A lényeg

Egyre súlyosabb a helyzet Izraelben

14/10/2023 18:04

| Szerző: Klubrádió

Szombaton délután négy órakor lejárt a határidő, amit Izrael adott a palesztinoknak, hogy elhagyják Gáza északi részét. Mindenki egy valószínűsíthető összehangolt szárazföldi, tengeri és légi támadásra számít az izraeli hadsereg részéről. Közben a Hezbollah Libanonból lövi Izraelt.

„Harcosainkkal a Gázai övezetben, a fronton. Mind készen állunk.” – írta ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Twitter-oldalán, melyen egy videó is szerepel, amiben azt mondja, hogy közeledik a következő szakasz.

Szombatra tovább fokozódott a feszültség Izraelben és a Gázai övezetben. Az izraeli hadsereg beszámolója szerint légicsapást hajtottak végre, amiben a Hamász légierejének egyik parancsnoka, valamint egyik Hamász-elitalakulat parancsnoka is meghaltak, mindkettőről azt tartják, hogy a múlt szombati támadások kitervelői és szervezői voltak.

Még péntekről szombatra virradó éjjel az izraeli csapatok lecsaptak egy Hamász-sejtre a Gázai övezetben, egyes hírek szerint rátaláltak sok korábban elhurcolt izraeliek holttestére, más források ezt cáfolják.

Közben még palesztinok ezrei menekülnek délre, de két kórház is megtagadta az evakuációt, maradnak Gáza északi részén. Menekülő civileket ért izraeli légicsapás, többnyire nők és gyerekek haltak meg benne. Az izraeli védelmi erők közölték, hogy bárkit, aki a határukat megközelíti, azt lelövik. Azt is mondták, hogy a támadásban a nemzetközi jog szabályait fogják követni, a Hamász viszont háborús bűnökkel vádolja őket. 

A Hezbollah a libanoni határ mellől támadta Izraelt aknavetőkkel és páncéltörő rakétákkal.

Európa-szerte számos palesztinok mellett kiálló tüntetés zajlik, Magyarországon minden ilyen rendezvényt betiltottak, a rendőrség fokozott ellenőrzést tart egész hétvégén.

Egyiptom lezárta a határait a palesztin menekülők elöl, csak külföldieket engednek át. Kína azonnali tűzszünetet és nemzetközi béketalálkozót sürgetett, számos ország menekíti ki állampolgárait és diplomatáit a térségből. Az Európai Bizottság a Gázának szánt humanitárius segély keretet további 50 millió euróval növelte. Az ENSZ közlése szerint az elmúlt hét során Gázában már több mint 700 gyermek halt meg, további 2450 pedig megsebesült. 28 palesztin orvos is a harcok áldozata lett. 11 újságíró is meghalt már a harcokban. A Hamász 2215-re teszi az eddigi áldozatok számát, amiből 724 gyerek, és további 8714 sebesültet említenek.

Eközben Tel-Avivban tüntetések zajlanak, néhány eltűnt túsz családja követeli Netanjahu lemondását.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy kiterjedt gázai hadjáratra készül, és "támadási tervek széles körének végrehajtására, amelyek egyebek mellett integrált és összehangolt légi, tengeri és szárazföldi támadást foglalnak magukban".

"Az izraeli hadsereg zászlóaljai és katonái az egész országban bevetésre készen állnak, és felkészültek a készenlét növelésére a háború következő szakaszaiban, hangsúlyt fektetve egy jelentős szárazföldi hadműveletre" – áll a közleményükben.