„Klubrádió
Megbeszéljük...

„Intenzív és szolgalelkű – Nagy pusztítást végeztek a hízelgő bírók”

4/12/2019 22:26

| Szerző: Klubrádió

Mit gondoljon az egyszerű állampolgár, ha vitába keveredik a hatalommal, vajon bízhat ügye független elbírálásában? Azután, hogy két tucat bírósági vezető a legsötétebb időket idéző, rajongói levelet ír egy Fidesz által kinevezett bírósági vezetőnek?– kérdezi Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter.

2019. december 04. Megbeszéljük-részlet/Interjú Bárándy Péterrel/2. rész (19.12.04.)
09:48
00:00

Nem fér össze a bírói léttel az a rajongó húségnyilatkozat, amit bírósági vezetők Handó Tündéhez, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) leköszönt elnökéhez intéztek búcsúüzenetként – mondta Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, ügyvéd. A bírói létnek ugyanis a szuverenitás, az önállóság, a nem aulikus magatartás a pillére – tette hozzá a Megbeszéljük című műsorban.

Az alapbaj szerinte az, hogy ezek után az állampolgárok elveszíthetik a bizalmukat a bíróságok iránt. Mennyiben bízhat ugyanis a társadalom abban, hogy az igazságszolgáltatás függetlenül cselekedhet a központi hatalomtól, és ha egy polgár állammal szembeni ügye a bíróság elé kerül, akkor azt függetlenül, a törvényeknek megfelelően ítélik meg? Miközben az adott bíróság elnöke a levél által mutatott intenzív érzelmi kötődéssel bír egy, tulajdonképp az országgyűlést uraló párt által kinevezett vezető iránt – mondta Bárándy Péter, aki a kétezres évek elején működött Medgyessy-kormány tagja volt.

Nem gondolták végig, árnyat vetettek a többségre

A köszönőlevélben – amelyet december 4-én levettek a bíróság honlapjáról – többek közt az alábbi mondatok szerepeltek: „A hivatalba lépésed óta eltelt nyolc esztendő eredményei által hazánk bíróságainak történelemkönyve aranykort hirdető újabb fejezettel folytatódott, amelynek írásában jelentős szereppel vetted ki a részed … a siker, az eredményesség és a fejlődés hangjait visszhangozták a magyar igazságszolgáltatás templomai. … Irányításod mellett a magyar bíróságok ítélkezési teljesítménye Európa élvonalába repített bennünket … Soha el nem múló érzést, tudást kaptunk Tőled … ”

 
Forrás: Pixabay
 

A volt miniszter szerint a levél árnyat vet az egyébként függetlenül, magas színvonalon, jól működő bírókra, bíróságokra is. A nyilatkozatot aláíró vezetők nem gondolták végig, a köszönőlevél nyilvánosságra hozatalával mit pusztítanak a bíróságokba vetett bizalomban, és azokban az elsöprő többségben lévő bírókban, akiknek egyetlen törekvése, hogy függetlenül, a lelkiismeretüknek és a törvényeknek megfelelően ítéljék meg az eléjük kerülő jogvitákat, és emberek viselkedését – hangsúlyozta Bárándy.

Még egyszer meg kell érni

Az egykori tárcavezetőt a levél olyan kor szövegeire emlékeztette, amelyet, azt gondolta, még egyszer nem kell megérni Magyarországon. Az üzenet szövegezése a szocializmus néhai „kedves vezetőjének” 60. születésnapjára fogalmazott köszöntők tartalmára és formájára emlékeztette – utalt Bárándy a Rákosi-érára. A különbség szerinte annyi, hogy az ötvenes évek rezsimje bevallottan így működött, míg a mai rendszer mást hirdet magáról.

Először azt gondolta, ilyen nem létezhet, biztosan lejárató akcióról, iróniáról, vagy inkább rossz viccről van szó, és valakik meghekkelték a bírósági honlapot. Bár, mint hangsúlyozta, az is alapvető hiba, méltatlan és ízléstelen lenne, ha bírósági vezetők viccből fogalmaznának ilyen iratot. Még ha kevésbé is, mint így, hogy komolyan tették – egészítette ki gondolatmenetét.

A terrorcselekménnyel vádolt Ahmed H. ügyének megismételt e
 
Bárándy Péter
MTI Fotó: Balogh Zoltán
 

Arról, hogy a levelet szerdán levették a bírósági oldalról, Bárándy Péter azt mondta, ez nem tud változtatni a tényen, hogy egy ilyen írás megszülethetett – ami történt, megtörtént. Az üzenet eltüntetése legfeljebb azt tükrözheti, hogy utólag volt némi józanság az aláírókban, vagy esetleg a címzettben, és azt mondta, ne éktelenkedjen ez a levél, semmi helye a honlapon.

Sötétség, szervilizmus, Bödőcs-imitáció

Bárándy Péter, valamint két másik egykori igazságügyi miniszter, Forgács Imre és Vastagh Pál kedden közleményt adott ki arról, hogy elfogadhatatlannak tartják a Handó Tündének bírósági vezetők által írt hálálkodó levelet. Megdöbbenéssel olvasták az „Elnöki köszönet” című üzenetet, amelyet az összes törvényszéki és az ötből négy ítélőtáblai elnök szignózott.

A volt tárcavezetők szerint Handó Tünde tevékenységét sokféleképpen lehet értékelni, azt a szervilizmust azonban, amivel a bírósági vezetők megköszönik egykori kinevezőjük munkáját, elfogadhatatlannak tartják. Úgy vélik, a levél tartalma és stílusa nem az aláírók által emlegetett XXI. századot, éppen ellenkezőleg: a magyar történelem legsötétebb korszakait idézi – számolt be a Népszava Bárándyék közleményéről.

A bírósági vezetők búcsúlevelét Vadász Viktor, a Fővárosi Törvényszék büntetőbírája és az Országos Bírói Tanács tagja szintén erős jelzőkkel illette. Mint a 444.hu-nak nyilatkozta, miközben az üzenetet olvasta, szégyellte magát magyar bíróként. Szepesházi Péter volt bíró pedig azt mondta a Klubrádiónak, ez a levél még a NER-ból is kilóg, olyan mintha Bödőcs Tibor humorista újabb paródiája lenne, szégyellheti magát, aki aláírta. Szerinte a hízelgő hangú üzenet nem csoda, miután Handó minidiktatúrát épített ki a bírósági szervezetben.

Handó Tünde és kritikusai – elsősorban az ellenőrzésére rendelt Országos Bírói Tanáccsal folytatott – évek óta zajló vitáiról több cikkben is beszámoltunk. A személye és működése körüli konfliktusukról többek közt itt és itt olvashat, illetve az alábbi kapcsolódó cikkekben.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Bárándy Péterrel
2019. december 04., szerda 17.35
riporter: Bolgár György