„Klubrádió
Esti gyors

Ingyen teszt és kánaán, csak valahol máshol – Selmeci János jegyzete

25/09/2020 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Irracionális követelések helyett az emberek életének megmentésére kell koncentrálni.

2020. szeptember 25. Esti gyors-részlet (2020.09.25. Selmeci János jegyzete)
02:38
00:00
A kormány biztosítson ingyenes koronavírus-tesztet mindenkinek, ezt követeli egy emberként az ellenzék, igazuk is van. Csodás lenne, ha minden második sarkon belebotlanék egy sátorba, ahol egy kipihent egészségügyi dolgozó mosolyogna rám a biztonságot nyújtó FFP3-as maszk alól, levenné a mintát, udvariasan érdeklődne a hogylétem felől, tegeződnénk már, hiszen minden héten hozzá járnék tesztelni. Ha pedig berobbanna a járvány és rá egy mentőautóban, vagy egy kórházban lenne szükség, a sátorokban a válság miatt munkanélkülivé vált, a kormány által biztosított bértámogatásból élő, gyors egészségügyi képzést kapó önkéntesek fogadnák a tesztre érkezőket, az eredmény másnap menne e-mailben a szükséges információkkal együtt.

De ez nem az az ország.

Magyarországon ugyanis nincs már bértámogatás és nincsenek kipihent egészségügyi dolgozók sem; akire a mentőautóban vagy egy kórházban lenne szükség az külföldön mosogat éppen, nincsen itt már senki, aki le tudná tesztelni a tünetmentes választópolgárt, aki köhögött egyet és kíváncsi rá, hogy covid vagy csak félrenyelt véletlenül, azoknak is egy hetet kell várniuk a teszteredményükre, akik rosszul vannak és igazoltan fertőzött a férjük.

Ki lehetett volna építeni persze a kapacitásokat, akkreditálni új laborokat, még most is lehetne, Magyarország is tudna annyit tesztelni mint Szerbia vagy Panama. Kár, hogy a kormánynak más dolga volt a nyáron, jachtozás, szabadságharc, egyetemek elfoglalása, a megfelelő fociakadémiákért felelős kormánybiztos kiválasztása, most meg a nyakunkon a járvány, a mentősök éjjel nappal dolgoznak, de a kontaktokat már inkább bezárják tíz napra, a karanténból teszttel sem lehet szabadulni, úgysem lenne kész időben, pedig kész kéne hogy legyen, otthon ülő emberek nem tudják a működtetni a gazdaságot.

Ingyenes tesztet követelni jogos, de felesleges, ráadásul ha végesek a kapacitások, a tünetmentes érdeklődő nem kerülhet a sorban azok elé, akiknek azonnal van szükségük a tesztre. A kórházakban ápoltakat és az idősotthonokban élőket, illetve a velük dolgozókat kell időben tesztelni. Ne haljon meg senki azért, mert nem került át időben a covidosztályra, de ne is feküdjön senki napokig feleslegesen egy kórházi ágyon azért, mert még nem érkezett meg a teszteredménye. Ne kelljen azért műtéteket elhalasztani, mert gócpont lett egy kórházból, ahol nem vették észre, hogy egy beteg vagy egy nővér elkapta a koronavírust. Arra kell használni a laborokat, hogy az ő teszteredményük a lehető leghamarabb meglegyen.

A tünetmentes fertőzötteket nem tudjuk megtalálni. A magyar állam nem képes mindenkinek ingyenes teszteket biztosítani. Életeket viszont menthet. Ez az, amit el is várhatunk.

Selmeci János jegyzete a 2020. szeptember 25-i Esti gyorsban hangzott el.