„1%
Esti gyors

Információ kellene az orosz és kínai vakcinákról

4/02/2021 15:21

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A Magyar Orvosi Kamara nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani tagjainak, hogy használják azokat az oltóanyagokat, amelyek hatásáról nincs megfelelő dokumentáció.

2021. február 03. Esti gyors - részlet 21.02.03. Svéd Tamás
08:08
00:00

Azt kéri az orvosi kamara az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézettől, hogy hozza nyilvánosságra azokat a dokumentumokat, amelyek alapján engedélyezte a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinák használatát. Különösen az alkalmazási leiratokat. Feltételezhető ugyanis, hogy az orosz és a kínai gyártó nem végezte el, vagy nem megfelelően végezte el az oltóanyag ellenőrzésének 3. fázisát. Ez pedig kihagyhatatlan. A tény az, hogy nem hoztak nyilvánosságra semmilyen megbízható dokumentációt a fejlesztésnek és kipróbálásának erről a szakaszáról.

Svéd Tamás, a MOK titkára elmondta, hogy általában ezeket a vizsgálatokat a gyártó végezteti el. A tiszti főorvos ugyan az ígérte, hogy majd itt Magyarországon még vizsgálódnak, a hét végén eredmények is lesznek, de az egyértelmű, hogy nem lehet pár nap alatt eredményre jutni, a mulasztást így nem lehet pótolni.

Az orosz vakcinát engedélyeztetni akarják az Európai Unióban, ami jó jel, és az is biztató, hogy egy tekintélyes orvosi szaklap tulajdonképpen a Szputnyik V használhatósága mellett foglalt állást. A kínai oltóanyagról még kevesebbet lehet tudni, de az is bevált technológia szerint készül jó hírű üzemekben. Nagy valószínűséggel mondható, hogy jók ezek a vakcinák, de a fejlesztés 3. fázisát akkor sem szabad kihagyni. Hogy miért tették, ha megtették? Ez időbe és pénzbe kerül.

Vészhelyzet van –mondta Svéd Tamás-, mielőbb szükség lenne az oltóanyagokra, mert a megfelelő átoltottsággal lehet csak elkerülni egy következő hullámot. Ám a Magyar Orvosi Kamara nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani tagjainak az orosz és a kínai vakcina használatát, amíg a szükséges dokumentáció nem áll a rendelkezésére. Hozzátette, hogy a szokásos rend szerint minden egyes szállítmányból mintát kell venni, hogy látható legyen: olyan minőségű-e az oltóanyag, mint amire a hatóság kiadta az engedélyt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Esti gyors
2021.02.03. 18:00
Műsorvezető: Szénási Sándor