„Klubrádió
Reggeli gyors

Katonásdi és káosz – így akarnak oltatni

1/02/2021 11:05

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Indul a legidősebb emberek vakcinálása, 1.800 háziorvosnak 18.000 embert kellene beoltani a hét második felében. De nem akárhogy.

2021. február 01. Reggeli gyors - részlet 21.02.01. Komáromi Zoltán
10:28
00:00

A tömeges oltás az idős korosztálynál kezdődik, egyelőre az 1939. december 31-e előtt születettek kerülnek sorra. A háziorvosok péntek délután kaptak egy listát azokról, akik a praxisukból igényelték a vakcina beadását. Velük kellett a hétvégén felvenni a kapcsolatot, mert hétfőn délután le kell adnia a háziorvosnak egy tervet, hogy kit, mikor, hol olt be.

Nem egyszerű az egyeztetés, ugyanis a rendelőben csak Moderna oltóanyag lesz, amiért egyébként az orvosnak kell elmennie a kormányhivatalba, és amit felbontás után záros határidőn, hat órán belül fel kell használni. A Pfizer vakcinával szakrendelőkben, kórházakban kialakított oltóközpontokban dolgoznak majd, hogy a páciens oda kerüljön, azt is a háziorvosnak kell megszerveznie.

A nagy nehezen kiizzadott oltási listától később nem lehet eltérni, mert azt szankcionálja a hatóság, nem érdekes, hogy mi lenne logikus, értelmes megoldás, ha mondjuk egy idős házaspár oltásáról van szó. Komáromi Zoltán háziorvos, a DK szakpolitikusa számára érthetetlen ez az eljárás. Kaotikus, egyben katonás, nélkülözi a racionalitást, betarthatatlan határidőket szab. Plusz terhet ró az egyébként is leterhelt háziorvosokra, a mellettük dolgozó asszisztensekre, ápolókra úgy, hogy az anyagi háttér sem tisztázott.

Arról nem beszélve, hogy mindenféle bizottságok döntenek egy-egy páciensről, amikor ott van a háziorvos, aki ismeri a betegeit.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán.

Reggeli gyors – részlet
2021.02.01. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor