„Klubrádió

A Fidesz-szavazók kétharmada nem ért egyet az oltási regisztrációval

1/02/2021 11:29

| Szerző: Klubrádió

A Publicus Intézet reprezentatív felméréséből kiderül, hogy bár az oltáshoz szükséges regisztrációt többségében kormánypárti szavazók támogatják, ez alig fele a kormány táborának. Megoszlik az ellenzékiek és a kormánypártiak véleménye arról, hogy van-e adatgyűjtési szándék a regisztráció mögött.

A Népszava megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatást a Publicus Intézet januárban, ami szerint az oltáshoz szükséges regisztráció támogatói főleg a kormánypárti választók közül kerülnek ki, de ők a Fidesz-KDNP táborában is kisebbségben vannak (45 százalék). A 444 szemléjéből kiderül az is, hogy az egyesült ellenzék szavazóinak 82 százaléka a háziorvosok bevonásával regisztrálná a beoltottakat.

A felmérésben résztvevők 43 százaléka szerint a regisztráció célja, hogy a kormány az állampolgárokról gyűjtsön adatokat, míg 50 százalék szerint a regisztrációnak nincs ilyen célja. A fideszesek 79 százaléka szerint nem adatgyűjtésről van szó, míg az ellenzékiek 69 százaléka gyanakszik a regisztrációra.

Az ingyenes oltást a megkérdezettek 62 százaléka választaná, de 37 százalékuk fizetne is érte, főleg akkor, ha úgy látnák, hogy másképp nem juthatnak vakcinához vagy, hogy hamarabb sorra kerüljenek. 

A járványügyi korlátozások feloldását a magyarok többsége, 41 százalékuk nyárra gondolja, 22 százalékuk tavaszra, 15 százalékuk őszre, 11 százalékuk pedig csak jövő télre.