„Klubrádió
Megbeszéljük...

Horn Gábor: Közösen kellene reagálnia az ellenzéknek a miniszterelnök "ótvaros hazugságaira"

2/06/2023 21:40

| Szerző: Klubrádió/szg

Horn Gábor szerint abszurd műfaj a miniszterelnök rádiós "igehirdetése", mintha egy szektavezér vásárolna magának műsoridőt. Hiányolta, hogy Orbán Viktor "borzalmas szövegeire" nincs egységes ellenzéki politikai válasz. Morális lezüllésről beszélt Orbán háborús álláspontjával kapcsolatban, és azt is felhozta, hogy a miniszterelnök a "gazember diktátor" Erdoganért imádkozik. Megjegyezte: a kamatnyereségre kivetett adó "súlyos komcsi intézkedés". 

2023. június 02. Megbeszéljük / részlet, Horn Gábor (23.06.02.)
20:05
00:00

Orbán Viktor rádiós interjúiról kérdeztük Horn Gábort, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnökét a Megbeszéljük adásában. Például arról, hogy a miniszterelnök néhány héttel ezelőtt Veszprémben azt mondta, hogy „kötésig állunk a háborúban”, de Karácsony Gergelyt támadta – neve kimondása nélkül –, mert egyébként a metró szankciós listán lévő orosz beszállítójáról szólva háborút emlegetett. Egyébként a kormányfő mindössze „Budapest polgármesterének” nevezte őt, noha Tarlós István mindig megkapta tőle a „főpolgármester urunk” kitételt. 

Horn Gábor szerint a műfaj is abszurd, hogy egy ország miniszterelnöke akár minden héten, ha akarja, kap akármennyi időt mikrofonállványok, tehát nem valódi újságírók előtt, hogy hirdesse az igét. Mintha valami vallási szekta vezetője vásárolná be magát egy kereskedelmi tévé vagy rádió műsorába. „Nem nekünk szól Orbán ilyenkor, csak hogy felbosszantsuk magunkat”, hanem a híveknek, fogalmazott. Reagált műsorvezetőnk felvetésére is, egy indexes címet idézett fel, amely szerint Orbán Viktor maga mondta, hogy Európa „közvetetten háborúban áll” Oroszországgal – és Magyarország Európa része.

Morális lezüllés

Az oroszok legázoltak egy népet, megpróbálják felmorzsolni, százezrek halhattak már meg, milliók menekültek el, ilyenkor igenis vannak morális kérdések – mondta –, de ezek Orbánban fel se merülnek. Európa sose volt ilyen egységes, mint az orosz agresszió kérdésében. Orbán közben játssza a maga hazárdjátékát, amely mögött egy szempont van, hogy ha esetleg mégis elbuknak az ukránok, akkor ki tud könyökölni valami speciális pozíciót. Ugyanis a nyugati világban már nem szalonképes, hiába mond olyanokat az Európai Parlament határozatára, hogy nem érdekli, olyan, mint az „eszkimó parlament”. Ehhez képest megalázó helyzet, hogy az EP majd háromnegyede – köztük konzervatívok, liberálisok – megszavazta, megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes hitelesen ellátni az EU Tanácsának elnökségét.

Visszatérve a „teljes morális lezüllésre”, Horn Gábor úgy fogalmazott: ott tartunk, hogy a magyar miniszterelnök hosszan és sokat imádkozik a „gazember diktátor” Recep Tayyip Erdogan török elnök győzelméért. Miközben Törökországban ezrek vannak börtönben politikai alapon és nemrég még 84 százalékos infláció sújtotta az országot. Horn Gábor azt megérti, hogy rövid távú érdeke lehetett Erdogan maradása, de hogy egy megrögzött diktátor legyen a példaképe, azt nem tudja elfogadni.

Mint mondta, egy ideig azt látta Orbánon, hogy „cinikus, öregedő álforradalmár”, akinek semmi nem számít, de most már úgy tűnik, kezdi elhinni a saját hazugságait. Már azt gondolja, hogy a keleti világhoz, a despotákhoz tartozik, és a haladás az ellenség. Elhiszi, hogy a nyugati világ haldoklik, miközben a magyar társadalom egészének az egyetlen esélye, hogy a polgári demokráciákhoz tartozzon. Ő pedig gazsulál a despotáknak, a haverjai az azeri elnök, a „fehérorosz borzalom”, a diktátor, agresszor Putyin, valamint az említett Erdogan.

A Republikon Intézet konferenciája Budapesten
 
Horn Gábor, fotó: MTI/Mohai Balázs
 
 

Reagálnia kellene az ellenzéknek, mégpedig egységesen

Az interjúkkal kapcsolatban Horn Gábor azon csodálkozik, hogy nincs reflexió Orbán „borzalmas szövegeire”. Szerinte legyen politikai válasz rendszeresen, akár pénteken a miniszterelnök után. Példaként említette: el lehet magyarázni, hogy „Brüsszel” nem ellenség, hanem mi magunk vagyunk, és nem azt mondta, hogy ne kapjanak támogatást a magyarok, hanem azt, hogy a rászorulók kapjanak. Szerinte van 2-2,5 millió politikailag aktív választó, aki nagyon rosszakat gondol a rendszerről, de magukra hagyták őket. Belső villongásokat látnak, aki megszólal, az se arra használja a lehetőséget, hogy elmondja: „ótvaros hazugság, amit a miniszterelnök beleböfögött a mikrofonba”. Ráadásul egymást kioltó szövegek is hangzanak el az ellenzéki pártoktól.

"Súlyos komcsi intézkedés"

A szerda éjszaka benyújtott „adjátok ide a pénzeteket”-rendeletről (a kamatnyereségre kivetett adóról) a közgazdász azt mondta, „súlyos komcsi intézkedés”, ahhoz hasonlította, amikor a kisvállalkozóktól elvették az üzleteiket 1949-50-ben. Hozzáfűzte, a szavazók nagy részének nincs megtakarítása, bankszámlája, őket nem érinti. A magyar gazdaságot érinti, tönkre lehet tenni a bankszektort, oda lehet adni a haveri körnek, Mészároséknak, de nem lehet szimulálni a versenyhelyzetet. Most ott tartunk, hogy csak állami pénz van, más nincs, a magyar vállalkozó akkor tud működni, ha a haverokhoz tartozik. Ez nemcsak „igazságtalan, gazemberség és tolvajlás”, de tönkreteszi a versenyt, lerohasztja az országot. Lehet azt mondani, hogy a bankok piszok intézmények, de akkor ki fog finanszírozni? – tette fel a kérdést. Az szerinte gazdaságellenes lépés, hogy ne a vállalkozásukba, hanem állampapírba fektessenek a vállalkozók – de nem számít, mert csak ennek a körnek a gazdagodása fontos. Az is pénteki hír, hogy az Orbán-család „látható jövedelme” átlépte a 100 milliárd forintot, miközben Orbán azt mutatja magáról, hogy puritán, visszafogott ember – jegyezte meg. Ennyi pénzből Budapestet „kétszer meg lehetne menteni” – tette hozzá a volt SZDSZ-es politikus.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2023. június 2., péntek 17:15
Műsorvezető: Bolgár György