„Klubrádió
A lényeg

A Bankszövetség kéri az extraprofitadó felülvizsgálatát

1/06/2023 18:09

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Bankszövetség szerint a teljes nemzetgazdaság rosszul jár, ha a kormány meghosszabbítja a különadót és tovább adóztatja a megtakarításokat, miközben az állampapír felé tereli az embereket.

Negatívan értékeli a Magyar Bankszövetség, hogy a 2022-ben ideiglenes jelleggel, két évre bevezetett extraprofit adót a korábban tett vállalásokkal ellentétben a kormány 2024. évre meghosszabbította. Az extraprofit adó csökkentésért cserébe elvárt további állampapír vásárlás a magyar gazdaságra kedvezőtlen hatással lesz.

A Bankszövetség arra is kitért, hogy a kormány azt akarja, még több állampapírt vegyenek az emberek ahelyett, hogy bankoknál tartanák a pénzüket – mint írták, ez „a magyar gazdaságra kedvezőtlen hatással lesz, a bankok likviditása csökken és a vállalkozások beruházásaira kevesebb hitelt tudnak majd kihelyezni”. Az elmúlt tíz évben megduplázódott a bankok állampapír állománya, ami már most is mintegy 11 ezer milliárd forint – tették hozzá.

A Bankszövetség szerint az infláció és a jegybanki kamatok jelentősen csökkenhetnek jövőre, emiatt megnőhet a hitelkereslet, azonban a különadó változatlan szinten tartása azt okozhatja, hogy a pénzintézetek bevételei nem nőnek, így kevesebb hitelt tudnak majd kihelyezni.

Az pedig, hogy a megtakarításokra további adót vet ki a kormány, a bankok szerint „jelentős visszalépést eredményezhet a lakossági öngondoskodás terén”. Az, hogy tovább adóztatja a kormány a lakossági megtakarításokat, és ezzel egyszerre az állampapír felé terelné a befektetéseket, a szövetség szerint versenytorzító hatású, kiszorítja a magyar pénzügyi szektort a megtakarítási piacról, és korlátozza az ügyfelek szabad döntéshozatalhoz való jogát. Az új adók miatt is kevesebb forrás marad a hitelezéshez, ami „erősen korlátozza a hosszú távú befektetésekbe vetett bizalmat és csökkenti az értékpapírpiac, sőt a magyar gazdaság fejlődési lehetőségeit”.