„Klubrádió
A lényeg

Ukrán reakció Orbánra: Abszurd szövegével megalázza Európát és bátorítja Oroszországot

2/06/2023 14:34

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor reggel a Kossuth rádióban arról beszélt, Magyarország nem fog háborúban állni Oroszországgal, amíg ez a kormány van. „Azt még a magamfajta, másfél éves katonai végzettségű ember is tudja, hogy ha támadok, akkor háromszor olyan veszteségeim lesznek, mint annak, aki védekezik” – fogalmazott. Szerinte az ukránok fogynak, már csak 20-30 millióan vannak, az oroszok viszont sokkal többen. Tűzszünetre, tárgyalásokra van szükség, mert nagyon sokan fognak meghalni – mondta.

„Nem nehéz saját hibát beismerni, ha hosszú idővel ezelőtti távra kell visszanézni. Ha viszont tegnapi rossz döntésre kell visszanézni, az nagyon nehéz" – a miniszterelnök ezzel magyarázta, szerinte miért lesz nehéz a Nyugatnak lejönni „a háborús ösvényről”.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója a Twitteren reagált, azt közölte: az abszurd álláspont, amit Orbán Viktor képvisel, „ismét demonstratív módon sérti az Európai Unió értékeit és általában a nemzetközi jogot”. „Ez Európa szándékos megalázása és Oroszország terrorista akcióinak elnézése” – írta.

Szerinte az, amit a magyar miniszterelnök mondott „az agresszor szándékos igazolása és bátorítása Ukrajna/Európa további rombolására”. Mint írta: „Itt az ideje, hogy Magyarország felismerje, hogy Ukrajna az ellentámadással visszaveszi területeit és népét. Ez pedig igazságos és kötelező”.

Hozzátette: „Ha a magyar miniszterelnök valóban aggódik az áldozatok miatt, akkor hívja fel «barátját, Putyint», és kérje meg, hogy vonja ki az orosz fegyveres erőket Ukrajna nemzetközileg elismert határairól. És akkor vége a háborúnak. Nincs több áldozat. Csak a megszálló fegyveres erők és felszerelés teljes kivonása a háború befejezésének előfeltétele. Hallott valaki ilyen felhívást Orbántól Oroszországhoz?”

(via hvg.hu)