„Klubrádió
A lényeg

100 milliárd felett lehet az Orbán-család vagyona

2/06/2023 11:59

| Szerző: Klubrádió

Egyre gyorsuló ütemben gazdagodik Orbán Viktor családja. Míg tíz-tizenöt évvel ezelőtt a miniszterelnök családtagjai legfeljebb néhány tízmillió forintnyi céges jövedelemre tettek szert, addig mostanában rendre évi 2-3 milliárd forint bevételük van ilyen forrásból.

Gyors ütemben nőtt a kormányfő vejéhez köthető BDPST Zrt. adózott nyeresége 2022-re. Tiborcz István két éve 12 milliárdot, négy éve 6 milliárdot könyvelhetett el – derül ki a G7 elemzéséből. Tiborcz csak 2019-ben jelent meg hivatalosan is a cég papírjain, ekkor már mérhető vagyont halmozott fel a BDPST, amely tavaly alkalmazottanként másfél milliárd forintos nyereséget termelt.

A vállalat meghatározása szerint saját tulajdonú ingatlanok adásvételével foglalkozik, a bevétel javát azonban nem ez, hanem a tulajdonában lévő egyéb cégek és pénzügyi eszközök adják, osztalék és árfolyamnyereség formájában. Osztalékként négy év alatt 6,6 milliárdot vett ki a lényegében vagyonkezelőként működő cégből, amelynek nettó eszközértéke már 40 milliárd forint felett van.

A vagyonosodás korábbi elsődleges forrása a Dolomit Kft.-t irányító Orbán Győző volt. A kormányfő apjának cége a bányászati ágazatban kiugró nyereségrátával dolgozik, hatmilliárd forintos árbevétel mellett 2 milliárdos adózott eredményt mutatott fel, ez az ágazati átlag duplája – a portál szerint. Az osztalékok nagy arányú kivétele Orbán Viktor apjának érdekeltségeiben 2014 után indult meg látványosan, az addigi 2-300 milliós kifizetések 600-ra ugrottak, azóta többnyire meghaladják az egymilliárd forintot minden évben.