„Klubrádió
Megbeszéljük...

Róna Péter: A Nemzeti Bank veszteségét a megtakarításokra kivetett különadókból pótolná a kormány

2/06/2023 20:01

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

402 milliárd forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ezt a veszteséget pedig többek között az aktív dolgozók és a nyugdíjasok megtakarításaira kivetett különadókból finanszírozná a kormány – mondta Róna Péter közgazdász. A Megbeszéljük című műsorban arról is beszélt, hogy valószínűleg sokan át fogják menekíteni a pénzüket állampapírokba, ez azonban csak ideiglenes megoldás, hiszen azok értékét pedig a nemzetközi befektetők hazánkba vetett bizalma határozza meg.

2023. június 02. Megbeszéljük-részlet (2023.06.02.) Róna Péter
18:58
00:00

A magyar gazdaság a sérülékenység irányába mozdul el – reagált arra a csütörtöki hírre Róna Péter jogász, közgazdász, hogy történelmi, 402 milliárd forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet az MNB. Annak érdekében, hogy költségvetés hiányának mértékét csökkentse az MNB, további forrásbevonásokat eszközölt: bevezette – a horribilisen magas – először 18, most már 17 százalékra csökkentett egynapos betéti kamatot, tette hozzá. 

A többletkamat kiadásával a Magyar Nemzeti Banknak 2022-ben 1200 milliárd forint vesztesége volt, amit azzal csökkentett, hogy az év második felében hagyta romlani a forint árfolyamát, a gyengülő forinton pedig 800 milliárd árfolyamnyereséget szerzett – magyarázta Róna. Hozzátette, ezt már nem tudja az MNB megismételni, és várhatóan a vesztesége el fogja érni a 2000 milliárd forintos szintet 2023-ban. Ezt a veszteséget pedig a kormánynak kell pótolni a már meglévő, illetve a lakossági megtakarításokra kivetni tervezett különadókból – mondta a közgazdász.

Ezt pedig a magyar állampolgárok közvetlenül érzékelni fogják, hiszen a megszorítások és a különadók eredményeképpen a kormány tőlük von el a forrást azért, hogy képes legyen a Nemzeti Bank veszteségeinek a pótolására – fejtette ki Róna. Hozzátette, ez alól ideiglenesen mentesülnek azok, akik a megtakarításaikat állampapírokba fektetik, viszont így kiteszik magukat az állampír árfolyamkockázatának. Az állampapírok esetében az állampapírok értéke attól függ, hogy a piac hogyan értelmezi a magyarországi fejleményeket. "Tehát azzal, hogy az állam a magyar lakosságot az állampapírok irányába tereli, az állampapírokhoz fűződő kockázatokat a magyar lakosság vállára terheli" – fogalmazott a közgazdász. 

Ha a világ azt látja, hogy a magyar nemzetgazdaság teljesítőképessége nem képes azt a forrást előállítani, amivel ilyen mértékű veszteségeket és az egyébként is nagyon siralmas állapotban lévő költségvetés hiányának pótlására képes lenne, akkor a nemzetközi befektetők elpártolnak az országtól – zárta az interjút Róna Péter. 

Az Esti gyors című műsorunkban Bod Péter Ákos szintén az állampapírokba terelt megtakarításokról beszélt.

2023. június 02. Esti gyors - részlet (2023.06.02.) Bod Péter Ákos
08:21
00:00

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Róna Péter
2023. június 02., csütörtök 16:20
Riporter: Bolgár György