„Klubrádió
A lényeg

Rekord veszteséggel zárt az MNB tavaly

1/06/2023 13:20

| Szerző: Klubrádió

Történelmi, 402 milliárd forintos veszteséggel zárta a tavalyi évet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – derült ki a jegybank friss beszámolójából. Miközben a forint tavalyi gyengülésén sokat nyert az MNB, a kamatkiadások elszálltak, 1,2 ezermilliárdot vittek el tavaly – írja a hvg.hu.

Összehasonlításul, ezek a kamatkiadások 2021-ben még csak 207 milliárd forintba kerültek.

Az alapkamatot tavaly fokozatosan emelte a jegybank a forint stabilizálása érdekében, szeptemberben 13 százalékra, októberben pedig az egynapos betéti eszköz élesítésével 18 százalékos irányadó kamatot vezetett be. Ezek az értékek  rendkívül magasnak számítanak, az MNB ekkora kamatokat fizetett az után a több ezer milliárd forint után, amit a bankrendszer tagjai kötelező tartalékként, illetve a fölös likviditás lekötése érdekében a betéti eszközökben a jegybankban parkoltatott.

Ami kedvezőbbé teszi a mérleget, az a deviza-árfolyamváltozásokon realizást 806 milliárd forintos nyereség, míg a jegybank ezzel összefüggő vesztesége csak 8,6 milliárd forint. 

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Matolcsy György MNB-elnök, 2018. október 18-án.
 
 
 Fotó: Soós Lajos / MTI
 

Korábban a jegybanktörvény rögzítette, hogy a kormánynak ilyen helyzetben veszteségtérítést kell fizetnie, tavaly decemberben azonban módosították a jogszabályt. Eszerint, ha a jegybank vesztesége meghaladja az eredménytartalékát (tehát a felhalmozott korábbi nyereségét), akkor a különbözetet a központi költségvetésnek ki kell ugyan fizetnie, de 8 nap helyett csak 5 éven belül, évente egyenlő részletekben.

A 2024-es költségvetési tervezet alapján úgy tűnik, a kormány nem számol azzal, hogy a központi költségvetésből kifizetnék a veszteséget.