„Klubrádió
Világháló

Hollywood, Bollywood és az orosz propagandafilmek

15/03/2024 12:01

| Szerző: Klubrádió

Hollywood mindent leural? Mi lett a híres európai filmstúdiókkal? Milyenek ma a háborús propagandafilmek? Erről beszélgettünk a mai Világhálóban, Csákvári Gézával, Hardy Mihállyal és Németh Andrással.

2024. március 08. Világháló (2024. március 08., péntek 15:30)
25:49
00:00
Műsorvezetők: Benda László Szerkesztők: Horváth Ádám
Ma a nemzetközi filmipart vizsgáljuk külpolitikai magazinunkban, így ajánlotta az adást Benda László.

Az elmúlt időszakban átadták a BAFTA, az Oscar és Berlinale díjait is – a nívós filmfesztiválok idején egy kicsit mindenki több figyelmet szentel a kultúrát jelentősmértékben meghatározó iparág éves termésének. Csákvári Géza filmkritikussal, a Golden Globe-díjakról döntő nemzetközi zsűri tagjával most inkább a filmipar általános működéséről beszélgettünk. A bő száz éve kiemelkedett Hollywood ma is leural-e mindent? Mi lett a híres európai filmstúdiók sorsa a Pinewoodtól a Cinecittáig?

 
Dante Ferretti installációja A nők városa c. Fellini filmről, a rendezőt bemutató kiállításon a 
 
Cinecittà stúdióban l Forrás: Wikipédia
  
 
 

Mitől lett a filmipar bástyája Bollywood? Miért sóvárognak az indiai nők Salman Khan után, aki a világ hetedik legjobban fizetett filmszínésze? A sztárral egyszer Ferihegyen együtt ebédelő Hardy Mihály csatlakozott a Csákvári Gézával folytatott beszélgetéshez. Szóba kerül az is, hogy míg az amerikai A-listás sztárokhoz és sztárredezőkhöz jellemzően alig mernek hozzászólni a stábtagok, addig indiai produkcióknál kevésbé jelentkezik a kasztrendszerszerű működés, közvetlenebbek a filmcsillagok.

 
 Salman Khan (középen zöld polóban), a bollywoodi szupersztár a Kongresszus párt jelöltje, Milind Deora mellett kampányol egy nagygyűlésen a nyugat-indiai Mumbai városában. l Fotó: Flickr/Al Jazeera English
 

Amikor háborús propagandafilmekre gondolunk, akkor az első asszociáció talán Leni Riefenstahl munkássága, esetleg szovjet filmek, mindenesetre 20. századi műfajként ugorhat be. Pedig ma is készülnek ilyenek, Oroszországban 2014-től kezdve újra megjelentek, de 2022-től pörgött fel igazán a gyártásuk. A filmek fő üzenete, hogy Ukrajnában nácik vannak, akik üldözik az oroszokat illetve megjelenik az is, hogy Ukrajna tulajdonképpen Oroszország része – Németh András, a HVG Kelet-Európa-szakértője mesélt a kortárs filmes agymosásról és arról, találnak-e közönséget, na meg eljutnak-e ezek az országhatárokon kívülre.

A teljes adást meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. 

Világháló
2024. március 15., péntek 15:30
Szerkesztő-műsorvezető: Benda László
Társszerkesztő: Horváth Ádám
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa