„Klubrádió
Világháló

Európa legrégebben basáskodó elnöke és a "trópusi Trump" családjának kalandjai a Világhálóban

1/03/2024 13:39

| Szerző: Klubrádió

Külpolitikai magazinunkban a héten szó volt a harminc éve hatalmon lévő Lukasenkáról, a két veterán amerikai elnökjelölt – Trump és Biden – valamint a brazil Bolsonaro családi kalamajkáiról, na meg Svédország NATO-csatlakozásáról.

2024. március 01. Világháló (2024. március 01., péntek 15:30)
27:20
00:00
Műsorvezetők: Benda László Szerkesztők: Horváth Ádám
Így ajánlotta az adást a főúr, Benda László.

Aljakszandr Lukasenka Európa-bajnok, már ami a megszakítatlan hatalmon töltött időt illeti. A február 25-én lezajlott parlamenti és regionális választásokon csak az a négy párt indulhatott, amely együttműködik az elnökkel. A 30 éve basáskodó államfő pedig már be is jelentette, hogy jövőre újraindul. Nemes Gábor, a Klubrádió külföldi tudósítója mesélt a 2020-'21-es tömegtüntetések utáni első és zavargásmentes választásról.

Orbán Viktor Minszkben
 
 Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Minszkben 2020. június 5-én. l Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

Március 5-én jön a szuperkedd - az amerikai előválasztás egyik fontos állomása, 15 államban szavaznak. A republikánusok legesélyesebb jelölt-jelöltje továbbra is Donald Trump, miközben még mindig kérdéses, hogy különböző, a levegőben lógó jogi procedúrák miatt egyáltalán elindulhat-e majd a választásokon. Nagy Gábor Amerika-szakértőt, a HVG munkatársát erről és persze a másik oldalon, a regnáló elnök fiát, Hunter Bident érintő jogi ügyekről is kérdeztük.

Aztán átevezünk a trópusi Trumpnak is nevezett volt brazil elnök és családja kalandjaira. Jair Bolsonaro korábban amerikai kollégájához hasonlóan nem ismerte el a választások eredményeit, hívei pedig megostromolták a kongresszus, az elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét. A brazil exelnök fiainak – szintén Trump családtagjaihoz hasonlóan – meggyűlt a bajuk néhány jogi eljárással is. Kárpáti János kollégánkkal beszélgettünk.

Végül Európába érkezünk: Ulf Kristersson a svéd NATO-csatlakozás magyar parlamenti megszavazása után történelmi napról beszélt. Arról, hogyan élték meg az egész huzavonát Svédországban György Gábor mesélt.  

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Jair Bolsonaro volt brazil elnök, fotó: Palácio do Planalto/Flickr.com 

Világháló
2024. március 1., péntek 15:30
Szerkesztő-műsorvezető: Benda László
Társszerkesztő: Horváth Ádám
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa