„Klubrádió
Világháló

Erdoğan zsebpártot gründolt Németországban?

23/02/2024 13:02

| Szerző: Klubrádió

A Világhálóban ezen a héten választási zavarosban halásztunk, ellátogattunk Oroszországba, Belaruszba, Németországba, Franciaországba és Indonéziába is. 

2024. február 23. Világháló (2024. február 23., péntek 15:30)
25:44
00:00
Műsorvezetők: Benda László Szerkesztők: Horváth Ádám
Külpolitikai magazinunk hálóján ezen a héten közelgő választások akadtak fenn.

Így ajánlotta az adást a műsorvezető, Benda László:

Épp egy hete halt meg Alekszej Navalnij. Nem lehet pontosan tudni, hogy mi történt a börtönben, ugyanakkor Németh András, a HVG Kelet-Európa szakértője szerint kimondhatjuk, hogy Putyin politikája gyilkolta meg. Mindegy, hogy mi volt az utolsó csepp, kellett-e egy ütés vagy méreg vagy éppen természetesnek tűnő a halál oka. Közben közeledik Putyin újraválasztása, az oroszok március közepén járulnak az urnákhoz, a jelöltek pedig nem valódi ellenlábasok.

 
Navalnij korábban a börtönben l Forrás: Nexta/Twitter
 
 

Európa legerősebbnek tartott országában, Németországban eléggé turbulens változások vannak, több válságjelenség is mutatkozik. A gazdasági növekedést például idén 0,2 százalékra várják, a kormánykoalíció szénája sem áll jól, közben újabb és újabb pártok jelennek meg a palettán. Ezekről és a közeledő helyi választásokról Nemes Gáborral, a Klubrádió külföldi tudósítójával beszélgettünk.

A többek által Erdoğan zsebpártjának tartott DAVA listavezetője, Fatih Zingal a török elnökkel.

Franciaországban Marine Le Pen az EP-választásokra készülve leigazolta az európai külső határok védelméért felelős Frontex egykori frontemberét – ennek a hátterét kollégánk, Kárpáti János mondta el.

Végül Indonéziában kalandoztunk, Krajczár Gyula, a Jelen főszerkesztőjének vezetésével. A több ezer szigetből álló, háromszáz nyelvet beszélő országban is választanak az idén, a hatalmon lévő dinasztiában pedig galibák vannak.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva. 

Világháló
2024. február 23., péntek 15:30
Szerkesztő-műsorvezető: Benda László
Társszerkesztő: Horváth Ádám
Zenei szerkesztő: Göczey Zsuzsa