„Támogassa
Hetes Stúdió

Hőhullám, hollywoodi sztrájk és magányos fiatalok

22/07/2023 12:44

| Szerző: Klubrádió

A Hetes stúdióban július 22-i adásában szó volt a fiatalok helyzetéről, a klímaválság kézzelfogható valóságáról, Magyarország jövőre esedékes uniós soros elnökségéről, valamint arról, miért is sztrájkolnak a forgatókönyvírók és a színészek Hollywoodban. A második órában az idei Tusványosról és persze a hét legfontosabb eseményeiről beszélgettünk. 

2023. július 22. Hetes Stúdió (2023. július 22., szombat 15:00)
54:18
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter
Magányosak és reménytelenek – riasztó eredményeket hozott felszínre egy tudományos kutatás a magyar fiatalokról, amit a Qubit is ismertetett. Szabó Andrea szociológust, a Társadalomtudományi Kutatóközpont  Politikatudományi Intézetének igazgatóját kérdeztük a "covidgenerációról".

A szó szoros értelmében már a bőrünkön is érezhetjük a klímaváltozás hatásait. Ha még voltak valakinek kételyei a globális felmelegedéssel kapcsolatban, akkor azt elfújta az afrikai eredetű forró szél. Az Olaszországban és Spanyolországban jelentkező negyven fok feletti hőség még a nyári meleghez amúgy hozzászokott mediterrán országok lakóit is próbára tette. Kérdés, hogy tudunk-e és kell-e az egyre pusztítóbb nyári időjáráshoz alkalmazkodnunk? Nekünk embereknek és az élővilágnak, az őshonos állatoknak és a növényeknek. Bodnár Barna szakértőkkel kereste a válaszokat.

 
Pixabay
 

Továbbra is kétséges, hogy Magyarország betöltheti-e az Európai Unió soros elnöki tisztét 2024 július 1-től. Ezt például megakadályozhatja, ha nem zárul le az uniós alapszerződés megsértése ügyében indított, hetes cikkely szerinti eljárás. Egyebek mellett erről nyilatkozott a Klubrádiónak a holland John Morijn,az egyik felkért szakértő, aki részt vett a magyar jogállamiságot érintő jelentés elkészítésében az Európai Bizottság számára. Csernyánszky Judit készített vele interjút.

 
John Morijn
 

Nincs csapó, nem forog a kamera Hollywoodban – sztrájkolnak a forgatókönyvírók és a színészek – vajon lesz-e mit néznünk az ősszel a mozikban? Csákvári Géza filmes újságírót kérdeztük.

A Hetes stúdió második órájában a hét legfontosabb eseményeit vitatta meg Hardy Mihály műsorvezető, Józsa Márta és Bolgár György kollégákkal valamint kapcsoltuk Parászka Borókát Marosvásárhelyről és Böcskei Balázs politológust is, akik mérleget vontak az idei Tusványosról is.

2023. július 22. Hetes Stúdió: Megbeszéljük a hetet (2023. július 22., szombat 16:05)
50:25
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter

Az adás első óráját a cikk elején, a másodikat a fent elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hetes stúdió
2023.07.22. szombat, 15:00
Műsorvezető: Hardy Mihály
Szerkesztő: Józsa Márta