„Támogassa
Hetes Stúdió

"A költségvetést csak annyira kell komolyan venni, amennyire a készítői szokták" – Hetes ajánló

8/07/2023 12:10

| Szerző: Klubrádió

Költségvetés: kevesebb jut egészségügyre és oktatásra; jogállamiság: nem látni a változtatás szándékát a rendszertől, ukrajnai háború: az állam nem volt felkészülve a menekültek ellátására. A többi között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a Hetes Stúdióban, aztán megbeszéltük a hét fontos eseményeit Simkó Edit tanárral, Weil Zoltán egri tudósítónkkal, valamint Bolgár Györggyel.

2023. július 08. Hetes Stúdió (2023. július 08., szombat 15:00)
52:36
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter

A fideszes többség elfogadta a költségvetést, de Katona Tamás volt pénzügyi államtitkár szerint ezt csak annyira kell komolyan venni, amennyire a készítői szokták. Az idei gyakorlatilag hetente módosul. Példának elég legyen annyi, a jövő évre hat százalékos inflációval számoltak. Mindenesetre ebből a tervből az derül ki, hogy továbbra is kevesebb jut az egészségügynek és az oktatásnak, és a közszféra jó 15 százalékos reálbér-csökkenésének az ellensúlyozására sincs esély. Ahogy a például a külföldi élelmiszer-kiskereskedelmi cégekre kivetett különadó is biztosan tovább növeli az árakat.

 
Présben a pénztárca,kép: B_Me/Pixabay
 

Az Európai Unió jogállamiságról szóló jelentése nem sok jót mond Magyarországról. De ami a nagyobb baj, még a szándékát sem látjuk annak, hogy az Orbán-rezsim érdemben javítani akarná a helyzetet – erről beszéltünk Ligeti Miklóssal, a Trasparency International Magyarország jogi igazgatójával.

jogállamiság
 

Új szótár született Ukrajnában: a Háború értelmező szótára. Ezt mutatta be a CEU-n az ukrán Pen Club alelnöke, a könyv szerzője: Osztap Szlivinszkij, akivel kötete bemutatása után beszélgetett Csernyánszky Judit. A Láthatatlan Egyetem egyetemistái is részt vettek a rendezvényen, akik életük egy-egy meghatározó pillanatát idézték fel nekünk.

Orosz hadművelet
 
Natali Szevrijukova sír, miután rakétatámadás érte az otthonát Kijevben 2022. február 25-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és szankciókról döntött Moszkva ellen. MTI/AP/Emilio Morenatti
Fotó: Emilio Morenatti
 

Az ukrajnai háború kitörése után a magyar állam alig vállalt valami szerepet a menekültek ellátásában, a munka java az önkéntesekre maradt. Az elmúlt csaknem másfél év tapasztalatait az egymással összefogó civilek egy jelentésben foglalták össze, ennek lényege nem meglepő módon az a következtetés, hogy az állam nem volt felkészülve egy újabb menekültválságra, nem látta el a koordinációs feladatokat. Ez máig sem változott. A részleteket Józsa Mártától hallhatták. 

 
 Dési János,Weil Zoltán egri tudósítónk, Simkó Edit tanár, Józsa Márta szerkesztő és Bolgár György. Fotó: Klubrádió
 

Majd megbeszéltük a hét eseményei a műsor második órájában Simkó Edit tanárral, Weil Zoltán egri tudósítónkkal, valamint Bolgár Györggyel.

2023. július 08. Hetes Stúdió: Megbeszéljük a hetet (2023. július 08., szombat 16:05)
52:03
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter