„Köszönjük,
Szerepvállalás

Hogyan beszéljünk állami gondozásban élőkről gyerekekkel?

12/05/2024 08:40

| Szerző: Bíró Bori/Klubrádió

A Világszép Gyermekvédelmi Alapítvány oktatási segédanyagot dolgozott ki pedagógusoknak – erről, a túlélés pszichológiájáról illetve a Stockdale-paradoxonról is szó volt az e heti Szerepvállalásban.

2024. május 11. Szerepvállalás (2024. május 11., szombat 13:00)
26:14
00:00
Műsorvezetők: Bíró Bori Szerkesztők: Bíró Bori
Érzékenyítő oktatási segédanyagot dolgozott ki pedagógusok és gyerekcsoportokkal foglalkozó szakemberek számára az állami gondoskodásban élő gyerekeket segítő Világszép Gyermekvédelmi Alapítvány. Céljuk, hogy közelebb vigyék a 14 év feletti diákokhoz a gyermekvédelemben élő kortársaik ügyét. Az oktatási anyag a 2020-ban készült Világszépek dokumentumfilmre épül, amelyben gyermekvédelemben élő fiatalok mesélnek múltjukról, mindennapjaikról, vágyott jövőjükről. Az alapítvány két munkatársát, Szécsi Eriket és Mina Krisztinát kérdeztem.

Egy volt vietnami hadifogoly, James Stockdale után nevezték el a túlélés pszichológiáját, a Stockdale-paradoxont. Egy izgalmas és nagyon időszerű téma, amely éppúgy érvényes szervezeti, mint magánéleti vonatkozásban. A paradoxon lényege, hogy a túlélésre való kitartás és optimizmus párosítása kulcsfontosságú a nehéz helyzetekben, miközben a realitásokkal való szembenézés és az aktuális helyzet megértése is elengedhetetlen a siker érdekében. Az élet kihívásaival való sikeres megbirkózásra szolgáló tanulságos példáról Katona Melinda, a Borealis Consulting ügyvezetője mesélt.

A képeken: James Stockdale

Az adást a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Szerepvállalás
2024. május 11., szombat 13:00
Szerkesztő-műsorvezető: Bíró Bori