„Köszönjük,
A lényeg

Reagált a BM: Az egyházi gyermekvédelmi intézmények sem maradnak ki a kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálatból

4/03/2024 19:29

| Szerző: Klubrádió

A Pintér Sándor vezette belügyi tárca közölte: az egyházi intézmények vezetőinek kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálatához szükséges törvénymódosítást "hamarosan" beterjesztik az Országgyűlésnek.

A Népszava nyomán mi is beszámoltunk arról, hogy nem vonatkozik az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőire a pszichológiai alkalmassági vizsgálatról szóló új kormányrendelet, mivel az csak az állami szférában dolgozókra terjed ki. A lapnak nyilatkozott a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete elnöke; Meleg Sándor azt mondta: a Magyar Közlönyben közzétett módosítás a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt írta át, így az csak a közalkalmazotti jogállású munkavállalókra érvényes. 

A nem állami fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálatához törvénymódosítás szükséges – közölte a Belügyminisztérium hétfőn. Pintér Sándor minisztériuma bejelentette, az egyházi intézmények vezetőinek kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálatához szükséges törvénymódosítást "hamarosan" beterjesztik az Országgyűlésnek.

A tavaly nyári adatok szerint a gyermekotthonok 82 százaléka áll az állami fenntartású Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF) ellenőrzése alatt, míg 17 százalék egyházi, egy százalék pedig egyéb, nem állami fenntartású szervezet kezén van.

(via hvg.hu)