„Klubrádió
Megbeszéljük...

Haraszti Miklós: Ugrásra kész, de tartósan leült tigris az ellenzék

29/11/2021 19:37

| Szerző: Klubrádió/szg

Haraszti Miklós volt SZDSZ-es képviselő, közíró szerint is elvesztegette az ellenzék az előválasztás utáni hónapot. Folytatják a régi rutint, pedig össze kellene kapniuk magukat ás minden egyes alkalommal Márki-Zay Péter mögé kellene állniuk, karéjt alkotva – tette hozzá. Úgy fogalmazott: azt azért nem mondaná, hogy papírtigris az ellenék; ugrásra kész, de tartósan leült tigris inkább.

2021. november 29. Megbeszéljük / részlet, Haraszti Miklós (21.11.29.)
17:34
00:00

Haraszti Miklós volt SZDSZ-es képviselőt, közírót kérdeztük az ellenzék helyzetéről, kommunikációjáról és Márki-Zay Péter megítélésről. Azzal kezdte: azt azért nem mondaná, hogy papírtigris az ellenék; ugrásra kész, de tartósan leült tigris inkább.

Elvesztegették

Az EBESZ volt sajtószabadság-referense abban egyetért Donáth Annával, hogy elvesztegették az előválasztás utáni egy t hónapot, de erről Márki-Zay Péter tehet a legkevésbé. Nem akart felelősöket felhozni, csak azt a szinte bűnös rutint, hogy minden hírre külön-külön reagálnak a pártok. Erre az volt a mentségük, hogy előválasztás van, és azt ígérték, hogy azzal együtt vége lesz, ám még sincs vége. Márki-Zay Péter erre azt mondta erre rádiónknak, hogy programot alkotnak és kommunikációt terveznek munkacsoportokban. Viszont Haraszti szerint Márki-Zay is tudja, hogy a programokat csak írják, nem olvassák.

 
Haraszti Miklós
 
Fotó: Kallos Bea/MTI
 

Karéj

Szerinte nem intézményesült az ellenzék, a pártelnökök nem mondtak le arról, hogy mindenről ők döntsenek, a számukra sajnos legfontosabbnak tűnő lista összeállítása folyik, pedig ehelyett jelen lehetne lenni. Ilyenkor szerinte mindenkinek egy karéjban fel kell állnia a győztes mögött – ez egyszerre fizikai és szimbolikus dolog– , hogy lássa az ország az egységet. Ahol van rutin az előválasztásban, ott megszűnik a külön beszélés – tette hozzá. Haraszti amiatt aggódik: talán nem értették meg, hogy a külön beszélés gyengít, vagy esetleg – de ez lenne a legrosszabb – nem is fontos, csak a frakciók nagysága számít nekik.

Műsorvezetőnk felvetette, hogy a DK a meghatározó erő az ellenzékben, és az előválasztás győztese mögött nincs mérhető parlamenti erő, pártháttér. Ezt a kettőt nagyon nehéz összeolvasztani, nagyon nehéz az erősnek a gyengének látszó mögé állnia, a másik fél pedig el se fogadná, hogy miniszterelnökként idomuljon a legerősebb párthoz. Haraszti Miklós ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: sajnos azt látni a legalábbis Facebookon, hogy folyamatos Márki-Zay Péter szidalmazása „nyelvpolitikai és ideológiai” okokból. A felvetést elfogadva azt mondta, lehet, hogy ez a DK nagysága miatt és nem Gyurcsány Ferenc „dinamizmusa” miatt nehéz egyeztetni, de éppen ebben nyilvánulna meg a politikai nagyság, a győzni akarás. Ha valami meghozhatja azt a bizonyos kritikus 3-4-5 százaléknyi szavazót, aki eldöntheti a választást, az az élmény, hogy bármit tervezgetnek, együtt vannak, jelen vannak, koalícióképesek, és ezt be is mutatják.

Új szavazók

Szerinte Márki-Zay Péter az ideológiai alapon és politikai korrektség alapján bírált kommunikációs stílusával hozott 200 ezer új, fiatal szavazót, és erre közvetlenül az előválasztási győzelem után gratuláció helyett azt mondta Gyurcsány Ferenc, hogy a pártok választanak miniszterelnököt. Ez növeli a zavart – vélekedett.

Arról is beszélt: Márki-Zay elsősorban azzal nyert ekkorát, hogy nem volt eddig politikus. Tanulja, hogy egyeztetni kell, csak legyen kivel, és legyen közös kommunikáció. Megjegyezte azt is, hogy nemzetközi sikereket arat „a jövendő magyar kormány számára” a hódmezővásárhelyi politikus.  

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük...
2021. november 29., hétfő 17:10
Műsorvezető: Szénási Sándor