„Klubrádió
Hetes Stúdió

Márki-Zay a fideszes eszközök használatáról: Nekem 51 százalékot kell elérnem

29/11/2021 17:49

| Szerző: Klubrádió/szg

Donáth Anna, a Momentum új elnöke Márki-Zay Péter Röszkén elhelyezett migránsszámlálójával kapcsolatban azt mondta, hibának tartja, hogy a Fidesz szókészletével és ellenségképekkel kezd el hadakozni az ellenzék. Az előválasztás győztese erre úgy reagált: Donáth Annának egy 5-10 százalékos párt miatt kell aggódnia, neki pedig 51 százalékos többséget kell elérnie, és azokhoz szól leginkább, akik el fogják dönteni a választást. 

2021. november 27. Hetes Stúdió / részlet, Márki-Zay Péter (21.11.29.)
12:43
00:00


Márki-Zay Péter, az ellenzéki előválasztás győztese interjút adott a Hetes Stúdiónak. Elsőként arról kérdeztük, hogy Csányi Sándor OTP-elnökkel találkozott a napokban, ez vajon azt jelenti, hogy a magyarországi nagytőke egyre komolyabban figyelembe venné? Szerinte természetes, hogy akiknek nagy befektetései vannak, azok odafigyelnek arra, hogy mi lesz az áprilisi választások után az országban.

Nem dőltek hátra

Szóba került, hogy Donáth Anna, a Momentum új elnöke szerint hátradőlt az ellenzék az előválasztás után. Márki-Zay viszont azt mondta, a munka, a kampány feltételeinek megteremtése, a programírás nagyon halad. Választási programot december-januárra ígértek, és nem is csak 20, hanem akár 100 területtel foglalkoznak. Ezekben benne van például az egyházpolitika, a drogpolitika, a függőségek kezelése és romaprogram is. Donáth Anna csak nemrég lett elnök, nyilván nem értesült ennek a munkának a részleteiről, de a Momentum politikusai aktívan részt vesznek benne – fűzte hozzá a hódmezővásárhelyi polgármester.

Konzervatív pólus

Aki elmondta azt is: az Új Világ Néppárt és az Új Kezdet politikusaival dolgoznak, valamint az Európai Néppárttal (EPP) is, azon, amire a Fidesz méltatlanná vált, a konzervatív, jobboldali, keresztény szavazók képviseletén, mert az EPP tagjai szeretnének lenni. Tárgyal tehát magyar részről Pálinkás Józseffel (ÚVNP), Gémesi Györggyel (ÚK), valamint leült Mikulás Dzurinda volt szlovák miniszterelnökkel (akinek egyébként kilencpárti kormánya volt, ezért sem tartja problémának azt, hogy sok szervezet van az ellenzéki szövetségben), Manfred Weberrel, a Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjével, illetve Donald Tuskkal, az EPP elnökével is beszél jövő héten erről a konzervatív pólusról.

51 százalék kell

Műsorvezetőnk megjegyezte, hogy Donáth Anna arról is beszélt: hibának tartja, hogy a Fidesz szókészletével és ellenségképekkel kezdenek el ők is hadakozni. Műsorvezetőnk szerint bizonyos fideszes propagandaelemek irányát Márki-Zay megváltoztatta, de a tartalmát nem. Erre úgy reagált: Donáth Annának egy 5-10 százalékos párt miatt kell aggódnia, neki pedig 51 százalékos többséget kell elérnie, és azokhoz szól leginkább, akik el fogják dönteni a választást. Több körzetben, tipikusan vidéken még mindig rettegnek a migránsoktól, mert azt hiszik, hogy az ellenzék beengedné, a Fidesz pedig távol tartja őket, ezért szavaznak rá. Ezeknek az embereknek el kell mondani a valódi helyzetet, mégpedig Márki-Zay szerint a legnyersebb, legdirektebb módszerekkel, mert más nem működik. A választást meg kell nyerni, és a Fidesz álszent, bűnözőket betelepítő gyakorlatát el kell juttatni információként azokhoz, akiknek ez a legfontosabb szempont a szavazáskor – hangsúlyozta. A rendkívül humánus, keresztényi gondolkodást a migránsokról „senki nem ellenzi” – jegyezte meg.

Szekuláris állam

Megismételte: szekuláris államban nem a vallási előírásoknak kell meghatározniuk, hogy melyik kérdésben hogyan foglal állást az állam. Ő egy egyház álláspontját képviseli magánemberként, de amikor 10 millió ember életét kell szabályozni, az ő egyéni meggyőződése eltérhet attól, amilyen törvényeket hoznak az országban. „Szeretnék mindenkit megnyugtatni, nem fogjuk betiltani az abortuszt, a válást, és nem akadályozzuk az azonos neműek kapcsolatát” – jelentette ki.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: 

Hetes Stúdió
2021.11.27., szombat 15:10
Műsorvezető: Szénási Sándor