„Klubrádió
Reggeli gyors

Hann Endre: Repedezik a Fidesz támogatottsága

11/08/2022 14:47

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Az ellenzékiek 30 százaléka gondolja úgy, hogy az új rezsiszabályozás nagy vagy elviselhetetlenül nagy terhet fog róni rájuk az elkövetkezendő őszi-téli időszakban. Ugyanerre a kérdésre a kormánypártiak 20 válaszolt ezt – derült ki a Medián legfrissebb felméréséből. Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója arról beszélt a Reggeli gyors című műsorban, hogy a kutatásuk alapján megállapítható, a pártpreferencia sokkal jobban befolyásolja az emberek gondolkodását, mint az életkörülményeik.

2022. augusztus 11. Reggeli gyors 2022.08.11. Hann Endre
11:33
00:00

A budapesti ellenzéki szavazók borúsan tekintenek a mindennapi megélhetésük jövőbeli alakulására – derült ki a Medián friss felméréséből. Ugyan a budapestiek véleménye nem feleltethető meg az országos közhangulatnak, mégis beszédes, hogy a megkérdezett ellenzéki és kormánypárti fővárosiak 51 százaléka szerint a kormányt nagy felelősség terheli a kialakult gazdasági helyzetért. Egyre többen érzik a saját bőrükön a megszorításokat, és egyre nyilvánvalóbb, hogy ellentmondás alakult ki a kormány kommunikációja és a valóság között – mondta Hann Endre.

A Medián arról is megkérdezte a budapestieket, hogy kit tartanak felelősnek az orosz-ukrán háború kitöréséért. A válaszadók 63 százaléka Oroszországot, míg 40 százaléka Ukrajnát nevezte meg felelősként – mondta az ügyvezető igazgató.

A felmérésből kiderült továbbá, hogy ugyanazok a törésvonalak látszódnak a társadalom egészében, ami az áprilisi országgyűlési választások alatt is megmutatkoztak. A 40 év alattiak, illetve a nők kritikusabbak a Fidesz politikájával, míg a 40 felettiek inkább igazodnak a kormány kommunikációjához. Ugyanakkor hiába az elégedetlenség, még nem mutatkozott olyan ellenzéki erő, amelyik kihívója lenne a Fidesznek – mondta a szakértő.

Megdőlt az a marxista gondolat, hogy a gazdasági helyzet határozza meg az emberek gondolkodását a mindennapjaikat érintő kérdésekről. Ma már sokkal erősebb befolyásoló tényező a párthovatartozás – mondta Hann Endre.

Ahogy mi is megírtuk, a Medián felmérése alapján a budapestiek többsége úgy látja, hogy a kormány rosszul kezeli a válságot: ötfokú skálán 1-es osztályzatot 43 százalék, 2-est 11 százalék adott a kormánynak. A válságkezeléssel leginkább a nők, a 18–39 év közöttiek, illetve a felsőfokú végzettségűek elégedetlenek, és még a fővárosi fideszesek 22 százaléka is 1-est vagy 2-est adott a kormánynak.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors/interjú Hann Endrével
2022. augusztus 11., csütörtök 08:33
Riporter: Mérő Vera