„A
A lényeg

Medián: A fővárosi fideszesek 22 százaléka is 1-est vagy 2-est adott a kormánynak a válságkezelésre

10/08/2022 15:35

| Szerző: Klubrádió

A budapestiek többsége úgy látja, hogy a kormány rosszul kezeli a válságot: ötfokú skálán 1-es osztályzatot 43 százalék, 2-est 11 százalék adott a kormánynak – derül ki a Medián és a 21 Ku­­tatóközpont friss felméréséből. A válságkezeléssel leginkább a nők, a 18–39 év közöttiek, illetve a felsőfokú végzettségűek elégedetlenek, és még a fővárosi fideszesek 22 százaléka is 1-est vagy 2-est adott a kormánynak.

A budapestiek úgy érzik, hogy erősen meg fogják szenvedni a megszorításokat – ez látható a Medián és a 21 Ku­­tatóközpont július végén készített telefonos felméréséből, amelyben ezer embert kérdeztek meg. A hvg360-on megjelent kutatás adatai szerint minden második fővárosi lakos (57 százalék) arra számít, hogy a következő időszakban kevesebbet engedhet majd meg magának. A fővárosi lakosság harmada (34 százalék) attól is tart, hogy nem fogja tudni befizetni a rezsiszámláit.

Azzal, hogy a kormány az átlag felett fogyasztók számára növeli az áram- és gázárakat, a válaszadók 69 százaléka nem ért egyet. Az ellenzékiek 87 százaléka helyteleníti, de még a fővárosi fideszesek körében is csak csekély többségben vannak azok, akik egyetértenek az új szabályozással (49 százalék, szemben a 44 százaléknyi ellenzővel).

A válaszadók a leginkább a magyar kormányt és Oroszországot teszik felelőssé a kialakult válságért, az ötfokú skálán mindkettő 3,8 átlagpontot kapott.

A kormányt az ellenzéki válaszadók 94 százaléka tartja inkább vagy teljes mértékben felelősnek, de még a fideszesek közül is minden negyedik így gondolja. Oroszországról a kormánypártiak 53 százaléka gondolja úgy, hogy inkább vagy teljes mértékben felelős a kialakult helyzetért. A válaszadók összességében a magyar ellenzéket hibáztatják a legkevésbé, 2,8-as átlagpontszámmal.

Hozzátették: a budapestiek többsége úgy látja, hogy a kormány rosszul kezeli a válságot: ötfokú skálán 1-es osztályzatot 43 százalék, 2-est 11 százalék adott a kormánynak. A válságkezeléssel leginkább a nők, a 18–39 év közöttiek, illetve a felsőfokú végzettségűek elégedetlenek, s még a fővárosi fideszesek 22 százaléka is 1-est vagy 2-est adott a kormánynak.