„Klubrádió
Megbeszéljük...

"A szűkösség kibillentheti az embereket az apátiából"

13/05/2022 18:35

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem számíthatunk olyan bőségre, mint az elmúlt ciklusok alatt, ez pedig segíthet az ellenzéknek is legyőzni az apátiát, amibe a választások után süllyedt – véli Szabó Andrea.

2022. május 13. Megbeszéljük - részlet 22.05.13. Szabó Andrea
15:23
00:00

"Amikor a választások véget értek, elképesztő apátia lett úrrá a választók és a társadalom azon részében, akik nem Fideszre szavaztak" – véli Szabó Andrea.

A Medián legfrissebb felmérése is alátámasztani látszik a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének igazgatóhelyettesét, amely szerint a Fideszre már 57 százalék szavazna egy esetleges, közeljövőben megtartandó választáson, a szélsőjobboldali Mi Hazánk a második, amelyre 9 százaléknyian voksolnának. Jóllehet, Hann Endre, a közvéleménykutató ügyvezetője szerint közrejátszhat a rossz hangulat és a belenyugvás abban, hogy a választások után az emberek jobban szeretnek a győztesek oldalára állni.

Szabó úgy véli, hogy a kiábrándultság hosszú időszaka jön, hiszen az ellenzék nem tudott elegendő embert mozgósítani. Ez alapján logikusnak tartja azt, hogy alulról kell újjászervezni az ellenzéket. "Minden rendszer megbukik egyszer, a kérdés az, hogy az embereknek mennyi türelmük van" – tette hozzá.

Nem szabad azonban azt sem elfelejteni, hogy nagy pénzosztások nem lesznek már. Ez pedig – ha nem is azonnal – kizökkentheti az embereket az apátiából – vélekedik a szakember. 

Példaként hozta fel a pedagógusok sztrájkját. Hozzátette azt is, hogy szerinte Pintér Sándornak, akinek belügyminiszterként az új kormányban az oktatásüggyel is foglalkoznia kell mindenképpen le kell ülnie tárgyalni a pedagógusokkal, és valósnak látja annak esélyét is, hogy a bizonyos fokú bérrendezésre sor kerülhet.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Szabó Andreával
2022.05.13., péntek 17:15
Riporter: Bolgár György